1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouluvalot

Isä ja tytär kietoivat kotinsa ympärille yli 20 000 lamppua – "Tässä käy välillä sellainen autorundi, että hyvä kun sekaan mahtuu"

Samu Hohdin taloa on käyty ihmettelemässä jopa linja-autolla.

Kuva: Olli Törönen / Yle

Anjalassa Kouvolassa nököttävä omakotitalo ei taatusti jää ohikulkijoilta huomaamatta. Talo ja sen piha on kiedottu kauttaaltaan eriväristen jouluvalojen peittoon. Koko tontilla on yli 20 000 led-lamppua.

Valoja käydään ihastelemassa pidemmänkin matkan takaa.

– Torstaina pihatielle pysähtyi linja-auto. Välillä tässä menee sellainen autorundi, että hyvä kun sekaan mahtuu, kertoo talossa asuva Samu Hohti.

Poliisikin on Hohdin mukaan talon edustalla tuttu näky.

– He ajavat tästä aika usein ohi. Ehkä heilläkin on joulumieli.

Joskus Hohti saa ohikulkijoilta lahjojakin. Postilaatikkoon on ilmestynyt suklaarasioita.

– Päiväkodin lapsilta on tullut suklaarasia, ja toisella kertaa suklaarasia tuli “tontuilta”.

Valot syttyvät kahdesti päivässä

Pelkästään autotallin katolla seisovaan pyramidin muotoiseen kuuseen heijastuu 100 000 punaista ja vihreää laservaloa. Hohti on suunnitellut valoshown yhdessä tyttärensä kanssa. Valot asennetaan joka vuosi hyvissä ajoin ennen joulua, ja ne saavat olla paikoillaan kuukauden ajan. Asentamisessa apuna on ollut Hohdin vävypoika.

– Meillä on aina väreissä eri teema, että tuleeko enemmän punaista vai sinistä. Portin pielessä on nyt Suomi100-teema ja etupihalla enemmän sinivalkoisia valoja. Takapihalla on sitten muita värejä, Hohti kertoo.

Talon ulkoseinässä on 24 pistorasiaa. Johdot Hohti pyrkii pitämään mahdollisimman lyhyinä.

Valot syttyvät kaksi kertaa vuorokaudessa: aamulla ne palavat kello kuudesta yhdeksään ja illalla puoli neljästä yhteentoista. Hohdin koko valovarasto ei suinkaan ole esillä samalla kertaa, vaan puolet valoista on varastossa odottamassa seuraavaa vuotta.

– Viime vuonna käytössä oli enemmän punaista, valoketjuja ja tähtikuvioita.

Jouluvaloja Hohti on kerännyt 30 vuotta.

Hehkulamppuja ei ole ikävä

Hohti ihastui jouluvaloihin jo lapsena. Niiden keräily alkoi kuitenkin vasta aikuisena, kun hän muutti yhteen tulevan vaimonsa kanssa. Ensimmäinen omin käsin rakennettu valokuusi seisoo tänäkin vuonna talon katonharjalla.

– Reunavalot olen vaihtanut ledeihin, mutta muuten se on pysynyt samana jo 30 vuotta. Kuusia minulla on useampia, ja yleensä olen aina laittanut yhden niistä katolle.

Hehkulamppujen aikana valojen virittäminen oli hidasta ja hankalaa. Hermotkin menivät välillä, kun lamppuja joutui vaihtamaan aamuin illoin.

– Kun yksi lamppu kahdeksan lampun sarjassa sammui, piti yksi kerrallaan nykäistä lamppu johdosta ja kokeilla, että mikä niistä oli palanut. Yleensä se oli aina se viimeinen. Pakkaset ja sateet eivät olleet kivoja sormille. Onneksi se aika on historiaa.

Kun led-lamput tulivat, valojen kanssa pelaaminen helpottui ja homma pääsi Hohdin mukaan karkaamaan käsistä.

Jouluvalot alennusmyynneistä

Hohti on jakanut työt tyttärensä kanssa niin, että tytär suunnittelee pihan ulkoasun isolle pahville ja Hohti rakentaa ja asentaa valoviritelmät paikoilleen. Metallikehikoiden rakentaminen alkaa jo lokakuussa. Vuosien mittaan on syntynyt poroja, lumiukkoja ja kuusia. Kehikot hän rakentaa katiskaverkosta tai raudoitusraudasta.

– Autotallin katolla on hyvä työskennellä. Taivutan raudasta piirustuksen mukaan mallin, hitsaan sen kasaan ja maalaan. Jouluvalot kiinnitän kehikkoon.

Jouluvalo-ostoksille Hohti suuntaa joulun jälkeen.

– Odotan, että ne halpenevat 70 prosenttia. Silloin niitä on mukavampi ostella. Metallikehikoitakin löytyy kaupasta, mutta teen mieluummin itse. Niin voin itse päättää mallin.

Hohdin mukaan led-järjestelmä on siitä armollinen, ettei se vie kovin paljon sähköä. Hän sanoo, että viime vuonna sähkölasku kasvoi joulun tienoilla 20 euroa.

– Pitäisin valot mieluusti päällä kesälläkin. Tunnelma kuitenkin ehkä katoaisi, kun yöt ovat kesällä muutenkin valoisia.