Tiedustelupäällikkö: Kaiken salaisen materiaalin julkaisu on vakavaa

Puolustusvoimat ei tiedä, kuinka salassapidettävä materiaali on Helsingin Sanomien haltuun päätynyt.

tiedustelu
 Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraali Harri Ohra-aho.
Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraali Harri Ohra-aho.Markku Ulander / Lehtikuva

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho pitää Helsingin Sanomien julkaisemaa artikkelia Viestikoekeskuksesta huolestuttavana asiana.

– Kaiken salaisen materiaalin julkaisu on vakavaa. Jos ajatellaan sotilastiedustelun roolia, niin sehän on maamme puolustuksen etulinja. Jos siihen etulinjaan jollain tavalla kerrotaan auki sitä, niin sillä on tietysti vaikutuksia Suomen turvallisuuteen, Ohra-aho kertoo Ylelle.

Ohra-ahon mukaan artikkelissa on useita epämääräisyyksiä ja epätarkkuuksia. Lisäksi artikkelin kirjoittajien haltuunsa saamat asiakirjat ovat noin kymmenen vuoden takaa.

Kenraalimajuri muistuttaa kuitenkin, että tällaisten asiakirjojen salassapito kestää huomattavasti pidempään kuin tuo kymmenen vuotta.

Hän kertoo myös, että Puolustusvoimiin otettiin yhteyttä ennen jutun julkaisemista.

– Puolustusvoimille tuli tiettyjä kysymyksiä, joista heijastui, että niitä ei olisi osattu kysyä, jos ei olisi ollut tiedossa laajempaa kontekstia.

Siitä Ohra-aholla ei ole mitään tietoa, kuinka asiakirjat ovat Helsingin Sanomille päätyneet.

– Siitä minulla ei ole mitään tietoa. Sen takia juuri keskusrikospoliisi tutkii tätä asiaa.

Tiedustelupäällikkö ei ota kantaa siihen, miksi jutun tutkinta on laajennettu koskemaan myös jutun kirjoittaneita toimittajia.

– Siihen en ota kantaa, koska en itse ole tutkintapyynnön antaja. Tiedän, että Pääesikunta on tehnyt tutkintapyynnön keskusrikospoliisille.

Ohra-aho ei halua mitenkään spekuloida jutun tutkintaa tai sen etenemistä.