Herätys: Samu Haber on supertähti Saksassa, Pohjois-Korean agentti pidätettiin Australiassa ja mihin seuraavan presidentin pitää varautua

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Samu Haber ja juontajat
The Voice of Germanyn juontajat Lena Gercke (vas) ja Thore Schölermann ovat julkkiksia Saksassa. Samu Haber on antanut vinkkejä Gerckelle, joka aikoo tulla yöpymään Lapin Kakslauttasen lasi-igluun.Uwe Tautenhahn / Yle

Samu Haber on iso juttu Keski-Euroopassa

Samu Haber kertoi saksalaisille kuinka junan vessa toimii. Samu Haber on yhtyeensä Sunrise Avenuen kanssa iso juttu Keski-Euroopassa. Yhtye on saanut lisää tunnettuutta, kun Samu Haber on ollut The Voice of Germanyn tuomarina. Miljoonia katsojia keräävässä ohjelmassa Haber on laukonut outoja suomalaisia sanontoja rallisaksalla - ja saksalaiset tykkäävät.

Minkälainen vuoristorata tulevalla presidentillä on edessään?

Kysyimme viideltä asiantuntijalta, kuinka jyrkkiä käänteitä Suomeen valittava uusi presidentti voi edestään löytää. Näkemyksensä kertoivat tulevaisuuden, tekoälyn, ikääntymisen ja konfliktien asiantuntijat.

pressaskenaario-lahtokuva2.jpg

Australia pidätti pohjoiskorealaisen agentin

Australia pidätti Pohjois-Korean agentin, jonka väitetään kaupanneen joukkotuhoaseita. 59-vuotias Chan Han Choi on Australian kansalainen ja asunut maassa yli 30-vuotta. Australian liittovaltion poliisin mukaan Choi on yrittänyt hankkia varoja Pohjois-Korealle myymällä joukkotuhoaseita ja niissä käytettävää teknologiaa. Apulaiskomissaari Neil Gaughanin mukaan viranomaisilla ei ole mitään viitteitä siitä, että aseita olisi tuotu Australiaan.

Pohjois-Korean Hwasong-15-ohjus
Pohjois-Korean uutistoimiston julkaisema kuva Hwasong-15-ohjuksen laukaisusta vuonna 2017.KCNA / EPA

Aurinko pilkahtelee lännessä

Sää poutaantuu ja kylmenee sunnuntaina. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan aurinko voi näyttäytyä lännessa ja idässä puolestaan voi tulla lumisateita. Pohjoisessa pakkasta voi olla jopa 20 astetta ja etelässäkin muutama aste. Lue lisää säästä yle.fi/saa.

Sääkartta
Yle