Presidentti Niinistö: Tietovuodon laajuus huolestuttavaa

Helsingin Sanomien arvion mukaan julkaistu materiaali ei vaaranna turvallisuutta.

Turvallisuusuhka
Presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö pitää Helsingin Sanomien haltuunsa saamien salaisten asiakirjojen vuotoa vakavana.Jussi Nukari / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö on huolestunut julkisuuteen vuodettujen tiedustelutietojen laajuudesta.

Hän ei pysty vielä tarkemmin arvioimaan vuodon vaikutuksia, mutta jo näkemänsä perusteella hän pitää vuotoa laajana.

– En ole niin auringontarkasti ennättänyt lukea niitä, mutta ainakin niissä on viittauksia ja vihjeitä siihen, että paljon on tietoa, Niinistö kommentoi Ylelle tietojen arkaluontoisuutta.

Presidentti pitää selvänä, että tässä ja vastaavissa tilanteissa tehdään rikostutkinta asiakirjojen laittomasta luovutuksesta.

HS: Tiedot eivät vaaranna turvallisuutta

Niinistö täsmentää, että vuodon vahingollisuus selviää lopulta sen jälkeen, kun koko vuodettu materiaali on julkaistu. Helsingin Sanomat on ilmoittanut, että se jatkaa sotilastiedustelusta kertomistaan lähipäivien aikana.

Helsingin Sanomat on myös perustellut uutisointiaan sillä, että suomalaisilla on oikeus tietää arkaluontoisesta sotilastiedustelusta. Hallitus kaavailee laajentavansa huomattavasti sekä sotilas- että siviilitiedustelua.

– Julkaistuissa tiedoissa ei ole mitään sellaista uutta tietoa, joka vaarantaisi esimerkiksi kansallisen turvallisuuden, vastaava päätoimittaja Kaius Niemi perustelee julkaisua.

Helsingin Sanomien toimituksessa on Niemen mukaan käyty vastuullisesti läpi julkaistavaa materiaalia. Kaikkea ei ole julkaistu.

– Tiedot olivat peräisin vuosien takaa, ja koko Suomen turvallisuusympäristö on sen jälkeen muuttunut oleellisesti, Niemi täydentää ja korostaa lehden nettisivuilla julkaistussa jutussa sitä, että jutun tiedonhankinnassa ei ole rikottu lakia.

Virkavelvollisuutta rikottu

Niinistö viittaa vuodon lähteeseen sanomalla, että joku on vastoin virkavelvollisuutta luovuttanut tietoja Helsingin Sanomille. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva on aikaisemmin kertonut, että julkaistuja tietoja ei ole ollut esillä eduskunnassa.

– Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita, presidentti on aikaisemmin tänään tiedottanut vuodosta.

Puolustusvoimien pääesikunta on tehnyt rikosilmoituksen poliisille salaisten asiakirjojen luovuttamisesta.

16.12.2017 klo 19.50 juttua täydennetty ja lisätty Helsingin Sanomien perusteluja.