1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turvallisuusneuvosto

YK:n turvallisuusneuvosto harkitsee yksipuolisten Jerusalem-päätösten mitätöimistä

Yhdysvaltojen uskotaan käyttävän veto-oikeuttaan Jerusalemin asemasta.

Kalliomoskeija ja sen takana vanha juutalainen hautausmaa. Kuva: Atef Safadi / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee päätöslauselman luonnosta, jonka mukaan millään yksipuolisella päätöksellä Jerusalemin asemasta ei olisi lainvoimaa ja se pitäisi mitätöidä.

Turvallisuusneuvostossa keskusteluun tuleva toimenpide-ehdotus on seuraus Yhdysvaltain päätöksestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Diplomaattien mukaan päätöslauselmalla on laaja kannatus, mutta on todennäköistä, että Yhdysvallat käyttää veto-oikeuttaan. Jotta lauselma hyväksyttäisiin, se tarvitsisi 9 ääntä puolesta eikä vetoa Yhdysvalloilta, Ranskalta, Britannialta, Venäjältä tai Kiinalta. Diplomaattien mukaan turvallisuusneuvosto saattaa äänestää Egyptin kiertämään laittamasta luonnoksesta jo maanantaina.

Päätöslauselma kehottaa kaikkia YK:n jäsenvaltioita pidättäytymään lähetystöjen avaamisesta Jerusalemissa. Lisäksi siinä kehotetaan jäsenvaltioita noudattamaan YK:n aiempia päätöksiä Jerusalemin asemasta.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi vuosi sitten päätöslauselman 2334, jonka mukaan rajamuutoksia ei tunnisteta, vaan kuuden päivän sotaa edeltävät rajat ovat yhä voimassa. Niistä voidaan poiketa vain neuvotteluteitse.

Yhdysvallat ilmoitti joulukuun alussa tunnustavansa Jerusalemin virallisesti Israelin pääkaupungiksi. Myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Trumpin tulenaran Jerusalem-julistuksen seuraukset punnitaan lähiviikkoina

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä