1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Intia

Gandhi-dynastian manttelinperijä Rahul nousi Intian Kongressipuolueen johtoon – Arvostelee maansa pääministeriä "keskiaikaiseksi"

Intian itsenäisyystaistelun ikoneina tunnettujen Gandhien suosio on laskenut.

Kongressipuolueen kannattajat juhlivat Rahul Gandhin nousua puolueen johtoon. Kuva: Rajat Gupta / EPA

47-vuotias Rahul Gandhi on nimetty Intian Kongressipuolueen johtoon. Hän edustaa Gandhien dynastiaa, joka johti Intian itsenäistymistaistelua ja nousi maan johtoon heti sen itsenäistymisen jälkeen, halliten maata yli neljä vuosikymmentä.

Viime vuosina Kongressipuolueen tähti on kuitenkin ollut laskussa samalla kun pääministeri Narendra Modin hindunationalistinen BJP-puolue (Bharatiya Janata) on kasvattanut suosiotaan.

Kongressipuolueella on Intian parlamentin 545-paikkaisessa alahuoneessa Lok Sabhassa vain 46 paikkaa kun BJP:llä paikkoja on 274.

Rahul Gandhi otti lauantaina puolueen johtoon noustuaan asiakseen hyökätä Modin politiikkaa vastaan, sanomalehti Financial Times kertoo (siirryt toiseen palveluun). Gandhi syytti Modia Intian viemisestä takaisin keskiajalle.

Rahul Gandhi tervehtii kannattajiaan 11. joulukuuta 2017. Kuva: DIVYAKANT SOLANKI / EPA

Hindunationalistisen BJP:n mielestä hindulaisuuden pitäisi määrittää maan politiikkaa ja julkista elämää. Uskonnollisten vähemmistöjen kuten kristittyjen ja muslimien oikeuksien pitäisi BJP:n mielestä olla alisteisia hindulaisille tavoille ja kulttuurille.

Gandhi nosti esille tapauksia, joissa muslimeita on surmattu, koska he ovat syöneet naudanlihaa, sillä lehmä on hinduille pyhä eläin.

– Lupaan, että puolustamme jokaisen intialaisen ääntä, hän sanoi televisioidessa puheessaan.

Vastahakoinen johtaja

Rahul Gandhi halusi pitkään pysytellä politiikan ulkopuolella. Hän sanoi pitävänsä politiikkaa myrkkynä – mielipide, johon varmasti vaikutti se, että sekä hänen isänsä Rajiv Gandhi että hänen isoäitinsä Indira Gandhi murhattiin heidän toimiessaan Intian politiikan huipulla.

Rahul Gandhi on toimi pitkään liike-elämän palveluksessa Lontoossa valmistuttuaan huippuyliopistoista Harvardista ja Cambridgestä. Lähdettyään mukaan politiikkaan häntä on arvosteltu karisman puutteesta ja siitä, että hän on edennyt politiikassa vain nimensä takia.

– Hänet tullaan aina näkemään dynastian jatkajana. Hän voi vastata kritiikkiin vain tekemällä tulosta, valtiotieteiden professori Gurpreet Mahajan delhiläisestä Jawaharlal Nehrun yliopistosta sanoo.

Rahul Gandhi on sanonut haluavansa modernisoida Intiaa muun muassa kitkemällä korruptiota.