Tiedustelu-uutiset nousivat otsikoihin myös Venäjällä

Osassa jutuissa on vedetty pitkälle meneviä johtopäätöksiä uutisista. Suomen kerrotaan muun muassa suunnitelleen omien laitteidensa laittamista Nord stream -kaasuputkeen.

tiedustelu
Nord Stream kaasuputken pääteasema Lubminissa lähellä Greifswaldia, Saksassa.
Komsomolskaja Pravda teki omia oletuksiaan Suomen suunnitelmista käyttää Nord Stream -kaasuputkihanketta omassa tiedustelutoiminnassaan.Stefan sauer / EPA

Suomen tiedustelu-uutisointi on noteerattu laajalti myös Venäjän mediassa. Asiasta kertovat muun muassa tietotoimistot Tass (siirryt toiseen palveluun), RIA Novosti (siirryt toiseen palveluun) ja Interfax (siirryt toiseen palveluun).

RIA Novosti kirjoittaa otsikossaan, että Suomessa on julkaistu salaisia tietoja Venäjän sotilaisiin kohdistuneesta tiedustelusta. Tekstissä kerrotaan Helsingin Sanomissa ilmestyneestä materiaalista, Suomen valtiojohdon reagoinnista ja poliisitutkimuksesta.

– Kuten lehdessä kerrotaan, Tikkakosken tiedustelukeskus keskittyy kaikkiin suuntiin tehtävään tarkkailuun, mutta käytännössä se suuntautuu Venäjälle. Ja sen pääasiallinen toiminta on Venäjän asevoimien seuranta, RIA kirjoittaa.

Tass lähtee liikkeelle keskusrikospoliisin aloittamasta tutkinnasta. Tekstissä kerrotaan Helsingin Sanomien haltuunsa saamasta materiaalista ja siteerataan mediatietoja, joiden mukaan Puolustusvoimien tiedustelukeskuksessa oltiin "kiinnostuneita kaikesta, mikä oli kytköksissä Venäjään".

Myös uutistoimistojen ulkopuolinen media on tarttunut aiheeseen. Laajalevikkinen iltapäivälehtityyppinen Komsomolskaja Pravda kertoo salaisten aineistojen vuodosta ja keskusrikospoliisin tutkinnasta. Lyhyessä uutisessa maininnan saavat myös Nord Stream -hankkeeseen liittyneet tiedot. Lehden johtopäätös on, että kaikesta päätellen Suomen tiedustelu suunnitteli viime vuosikymmenellä sijoittavansa putkeen erilaisia tiedustelujärjestelmiä.

Lue lisää:

Tiedustelupäällikkö: Kaiken salaisen materiaalin julkaisu on vakavaa

HS:n sotilastiedustelujutun asiakirjalähteistä rikostutkinta

HS perustelee viestikoekeskusjuttuaan: Median tehtävä on valvoa ja kansalaisilla on oikeus tietää

Puolustusministeri HS:n asiakirjatutkinnasta: Vakava asia, voi olla vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen

Puolustusvaliokunnan Kanerva: Tutkinnan lisäksi vuoto vaatii muutoksia luottamuksellisten tietojen suojaan