Vuoto voi johtaa salassapitoa koskevan lainsäädännön muutoksiin

Uutta tiedustelulakia valmistelevan työryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Tapani Töllin (kesk.) mukaan salassapitoon liittyvä lainsäädäntö on hyvä käydä läpi Helsingin Sanomille vuodetuista asiakirjoista tehdyn tutkintapyynnön vuoksi.

talous
Serverisali
Jyrki Lyytikkä / Yle

Tiedustelulakia valmistelevan parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) toivoo, että salassapitoon liittyvä lainsäädäntö käydään Suomessa huolella läpi.

– Kaiken kaikkiaan salassapitoon liittyvää lainsäädäntöä olisi perusteltua käydä nyt läpi niin, että kaikki on ajan tasalla ja [lait] vastaavat tämän päivän tilannetta, Tölli sanoo.

Lakien oltava sopusoinnussa tiedustelulain kanssa

Töllin mukaan lakien tarkastelu on tarpeen myös siksi, että niiden olisi oltava sopusoinnussa tulevan uuden tiedustelulainsäädännön kanssa.

Tölli sanoo, että viikonloppuna käyty keskustelu salaisen tiedon luovuttamisesta ja julkistamisesta korostaa uuden tiedustelulain tarvetta ja selkeiden pelisääntöjen tärkeyttä. Puolustusvoimien pääesikunta teki eilen lauantaina tutkintapyynnön keskusrikospoliisille Helsingin Sanomille vuodetuista asiakirjoista.

– Kyllähän nykyinenkin salassapitoon liittyvä lainsäädäntö on selkeä, mutta tämä nyt johtaa siihen, että nämä on käytävä läpi, Tölli sanoo.

Tölli: Tavallisilla kansalaisilla ei ole syytä huoleen

Töllin mielestä olisi erittäin tärkeää, ettei viimeaikainen kohkaaminen antaisi kansalaisille väärää kuvaa tulevasta tiedustelulaista. Tavallisten kansalaisten ei ole syytä olla huolissaan siitä, että heidän tietojaan käytettäisiin väärin, hän muistuttaa.

– Tavallisen kansalaisen kannalta voi todeta, että ei ole mitään huolta siitä, että yksittäisten ihmisten tietoja käytettäisiin väärin, Tölli sanoo.

Töllin mukaan Helsingin Sanomia koskevan tutkinnan osalta viranomaisille on annettava työrauha.

– He selvittävät tämän asian perusteellisesti ja huolella, Tölli toteaa.