Sanoman hallitus pyysi HS:ltä selvitystä tiedustelu-uutisoinnista

Helsingin Sanomien uutisoinnista on aiemmin tehty tutkintapyyntö. Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan salaisten paperien vuotajan ja jutun kirjoittaneiden toimittajien aseman selvittämiseksi.

lähdesuoja
Vanha Helsingin Sanomien kello löytyy nykyisin Sanomatalon sisältä.
Keskusrikospoliisin aloittama tutkinta koskee myös Helsingin Sanomia.Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin Sanomat omistavan Sanoma Oy:n hallitus on pyytänyt lehden vastaavalta päätoimittajalta Kaius Niemeltä selvitystä Viestikoekeskusta koskevaan artikkeliin liittyvästä journalistisesta prosessista.

Jutun lähteenä on käytetty salaisiksi luokiteltuja papereita. Juttu ilmestyi Helsingin Sanomissa lauantaina 16.12.2017.

Sanoman hallituksen mukaan kyseessä on normaali käytäntö tällaisissa tilanteissa. Sanoman hallituksen mukaan päätoimittajan selvitys valmistuu lähipäivinä. Sen tekemisessä voidaan käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita.

– Yhtiössämme on vakiintuneet periaatteet, joiden pohjalta hallitus on käynnistänyt selvityksen. Selvitämme, miten toimituksen prosessi on toiminut, ja miten sitä voidaan mahdollisesti parantaa ilman, että lähdesuoja ja toimituksen riippumattomuus vaarantuvat, Sanoman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä sanoo Sanoma Oy:n tiedotteessa.

Keskusrikospoliisi on jo aloittanut esitutkinnan juttuun liittyen. KRP tutkii turvallisuussalaisuuden paljastamista ja ilmaisemista julkisuudessa. Myös Helsingin Sanomat on tutkinnan kohteena.

Päätoimittajalta avoin kirje lukijoille

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi julkaisi tänään sunnuntaina lehden sivuilla avoimen kirjeen lukijoilleen.

Siinä hän toteaa, että jutun julkaiseminen olisi pitänyt pystyä paremmin perustelemaan lukijoille.

Kirjeessä Niemi toteaa, että "on syytä katsoa peiliin".

"Jos uutisen ja sen julkaisun perusteista käydään näin kovaa jälkikäteistä keskustelua, on toimituksellekin selvää, että on syytä katsoa peiliin."