1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisin apua odotetaan Lapissa pisimpään Utsjoella

Koko maassa 50 kunnassa poliisia joutuu odottamaan vähintään puoli tuntia. Lapissa tällaisia kuntia on yhdeksän.

poliisi
Poliisiauto hälytysajossa.
Juha-Petri Koponen / Yle

Poliisin apua saa Lapissa keskimäärin reilussa 12 minuutissa. Poliisin tammi-marraskuun tilastojen mukaan poliisin vasteaika on ollut tänä vuonna Lapissa pisimmillään Utsjoella, keskimäärin 85,7 min.

Seuraavaksi pisin vasteaika, keskimäärin yli tunti, on ollut tänä vuonna Enontekiöllä, jossa on noussut huoli oman poliisipartion menettämisestä, ja ajatus myös oman lainvalvojan palkkaamisesta.

Koko maassa maakuntien keskiarvot vaihtelevat reilusta kuudesta minuutista vajaaseen kolmeentoista minuuttiin. Toimintavalmiusaika tarkoittaa käytännössä sitä, miten pitkään lähimmältä partiolta menee hälytyksestä siihen, että se on tapahtumapaikalla.

- Meillä on tiettyjä keskittymiä, missä on paljon tehtäviä ja paljon ihmisiä. Resurssia joudutaan keskittämään sinne, missä on paljon tapahtumia. Joka paikkaan rajallista resurssia ei yhtä paljon pystytä sijoittelemaan, kertoo ylikomisario Vesa Pihajoki Poliisihallituksen poliisitoimintayksiköstä.

Kaupungit painottuvat

Viidessäkymmenessä kunnassa poliisia joutui tammi-marraskuussa odottamaan kiireellisimmissäkin tapauksissa puoli tuntia tai enemmän. Lapin kunnista yhdeksässä poliisin avun saamiseen on kesti yli puoli tuntia.

Lapin kaupungeista Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa poliisi tulee apuun keskimäärin alle kymmenessä minuutissa.

Lapin maakunnallisessa keskimääräisessä vasteajassa painottuvat kaupunkikunnat, joissa poliisi ehtii paikalle nopeasti. Niissä on myös poliisitehtäviä moninkertaisesti pikkukuntiin verrattuna.

Vastaavasti pienissä kunnissa keskimääräiseen vasteaikaan vaikuttaa se, että kiireellisiä poliisitehtäviä on vähän.

Lue seuraavaksi