Taloyhtiö ei armahtanut 91-vuotiasta – asunnostaan häädetty Liisa Tiukka vietiin taksikyydillä vanhainkotiin

Tamperelaisen 91-vuotiaan leskirouvan häätö on herättänyt paljon keskustelua. Liisa Tiukan lähtöä kodistaan oli aamulla seuraamassa runsaasti median edustajia.

häätö
Liisa Tiukka saatetaan taksiin
Katso videolta, kuinka Liisa Tiukka kommentoi häätöään. Tiukan matka kotiovelta taksiin sujui toimittajien ja kuvaajien ympäröimänä.

Tamperelaisen 91-vuotiaan Liisa Tiukan taistelu oikeudesta asua omassa asunnossaan päättyi maanantaiaamuna muutamaa minuuttia vaille kymmenen, kun hänet talutettiin ulos kodistaan. Matka vanhainkotiin sujui taksikyydillä.

Häätöä oli ikuistamassa iso joukko median edustajia, mutta paikalla oli myös Liisan tukijoita, joista osa asuu samassa taloyhtiössä ja rapussa kuin hän.

– Tulemme katsomaan sinua Koukkuniemeen, talon asukas Pirkko Virtanen huikkasi parvekkeelta, kun Tiukkaa laitettiin autoon.

Tiukka kommentoi häätöään toimittajille sanomalla, että hän ei lähtenyt vapaaehtoisesti.

– Lupasivat käsirautoihin pistää, Tiukka sanoi.

Tulemme katsomaan sinua Koukkuniemeen.

Pirkko Virtanen

Liisan asianajaja Mika Miesmäki ei kuullut käsiraudoilla uhkailua.

– Aika rauhallisesti häätö sujui, mutta surullista se on, sillä olisi asia voinut vielä toisellakin tavalla ratketa, Miesmäki sanoi.

Ulosottoviranomainen seurasi tapahtumia rappukäytävässä, jossa oli myös kaksi poliisia, taloyhtiön hallituksen edustaja ja lukkoseppä. Asunnon lukot vaihdettiin.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Asko Nieminen ei suostunut kommentoimaan häätöä juuri mitenkään vaitiolovelvollisuuteen vedoten.

– Asiat ovat kesken, ei tässä paljoa lauleskella.

Minkälaisia ajatuksia teissä herättää, että asiat menivät tähän pisteeseen?

– Ei tässä mitään ajatuksia ole, tämä on normaalia toimintaa, Nieminen sanoi.

.

Liisa Tiukan talon asukkaita rappukäytävässä
Liisa Tiukan tukijoukkoihin kuuluvat Paavo Närvänen ja Jarmo Virtanen seurasivat tapahtumia rappukäytävässä.Heli Mansikka / Yle

Neuvotteluja viimeiseen asti

Tiukan ja taloyhtiön kiista on jatkunut jo puolitoista vuotta. Taloyhtiö otti Tiukan kodin sekä samassa kerrostalossa hänen omistamansa asunto-osakkeen haltuun kesällä 2016. Asunnot olivat huonolla hoidolla ja niissä oli luteita. Hallintaanoton jälkeen asunnot raivattiin ja myrkytettiin.

Tämän jälkeen yhtiö salli iäkkään naisen jatkaa asumista omistusasunnossaan, kunhan viikkosiivouksista huolehditaan. Häätö pantiin toimeen sen jälkeen, kun nyt syksyllä kaksi siivouksista oli epäonnistunut. Tällä hetkellä Tiukalla kävi siivousfirma ja huoneisto oli siisti. Taloyhtiö perusteli päätöstä sillä, että se ei voi luottaa siihen, että tilanne jatkuu hyvänä.

Yle on kirjoittanut Liisa Tiukan ja taloyhtiön riidasta 8., 13. ja 14. joulukuuta. Jutuista on tullut harvinaisen runsaasti palautetta. Yhteydenotoissa on toivottu erityisesti, että tapausta seurataan loppuun asti. Aiemmat jutut löytyvät artikkelin lopusta.

Liisa Tiukan asianajaja Mika Miesmäki yritti sovitella asiaa taloyhtiön kanssa vielä lauantaina, mutta turhaan. Miesmäki kertoo, että myös hän on saanut edustamansa vanhuksen asiassa poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja.

– Minuun on ottanut yhteyttä joukko huolestuneita ihmisiä ympäri Suomen. He ovat ilmaisseet hätänsä Liisan puolesta, kertoo Miesmäki.

Tukiviestejä on tullut puhelimessa, sähköpostina ja facebookin kautta "ainakin kymmenkunta". Osa tukensa osoittaneista on hoitoalan väkeä, osa taas ei, kertoo Mika Miesmäki.

– Ihmiset ovat tarjoutuneet esimerkiksi siivoamaan Liisan puolesta. Osa on tarjoutunut majoittamaan hänet joulun ajaksi tai pidemmäksi. Joku tarjosi kesämökkiäkin Liisan käyttöön, että saataisiin Tiukka katon alle.

Liisa Tiukka kertoi toimittajille maanantaina, että ihmisten tuki on lämmittänyt mieltä.

91-vuotiasta uhkaa häätö omistusasunnostaan joulun alla: "En lähde kotoani kahtena kappaleenakaan!"

Taloyhtiö ei peräänny vanhuksen häädöstä – 91-vuotiaan Liisan armonaika päättyy perjantaina

91-vuotiasta häätävä tamperelainen taloyhtiö perustelee päätöstään: "Heitti siivoojan kaksi kertaa ulos"