Tiedusteluasiantuntija: Tietojen vuotaminen saattoi olla tahallinen teko

Kansainvälisen politiikan dosentti Jan-Peter Paul on aiemmin arvellut, että Viestikoekeskukseen liittyvän tietovuodon motiivi saattoi olla yritys mainostaa sotilastiedustelun kattavuutta.

tiedustelu
Jan-Peter Paul
Jan-Peter PaulYle

Helsingin Sanomat julkaisi viime lauantaina artikkelin, joka käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa. Lehtijutussa oli käytetty lähteenä kymmenen vuotta vanhoja, salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

Tiedusteluun perehtyneen kansainvälisen politiikan dosentin, Jan-Peter Paulin mukaan tietojen vuotaminen saattoi olla tahallista. Paul on aiemmin arvioinut STT:lle, että vuodon motiivi saattoi olla yritys mainostaa Suomen sotilastiedustelun kattavuutta.

– Tällainen tieto on hyvin harvoilla henkilöillä. Siinä mielessä tämä on joko tahallinen teko, tai sitten se on tahaton ja silloin liittyy vakavaan tietomurtoon näistä lähteistä, Paul sanoi tänään maanantaina Ylen radion Ykkösaamussa.

Helsingin Sanomien artikkelissa käsiteltiin kohtalaisen vanhoja asioita, jotka todennäköisesti ovat jo eri osapuolten tiedossa. Paulin mukaan tapahtunut ei kuitenkaan ole täysin harmitonta.

– Tietysti jos tällaista aineistoa vedetään yhteen ja siitä tehdään kokonaisanalyysi, niin luonnollisesti siitä on haittaa, koska se antaa ulkopuolisille kuvan siitä, että mitä on tehty ja mitä ollaan tekemässä.

– Toinen haittapuoli on se, että kysymys on luottamuksesta, että miten hyvin Suomi kykenee suojaamaan tämän tyyppistä tietoa. Jos salaista tai erittäin salaista tietoa vuodetaan tai joku vuodattaa lehdistölle, niin on selvä asia että siitä on haittaa, Paul kommentoi.

Lue myös:

Päätoimittajat hämmästelevät Viestikoekeskuksen tietovuotoon liittyvää kotietsintää: "Raju käänne, syytä olla huolissaan"

Media teki tehtävänsä – Asiantuntijat arvioivat, että HS kävi vuotouutisessa rajalla, mutta jäi turvalliselle puolelle

Vuoto voi johtaa salassapitoa koskevan lainsäädännön muutoksiin

Vuoto voi johtaa salassapitoa koskevan lainsäädännön muutoksiin