1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Parisuhdekouluttaja: Parisuhdekeskusteluja ei kannata järjestää

Marianna Stolbowin mielestä suhde hoituu parhaiten kertomalla toiselle arjessa, mitä päässä liikkuu.

Ylen aamu-tv: Osaavatko suomalaiset rakastaa?
Ylen aamu-tv: Osaavatko suomalaiset rakastaa?

Rakastuessa lapsuus aktivoituu. Näin sanoo parisuhdekouluttaja ja tietokirjailija Marianna Stolbow, joka on kirjoittanut Rakastamisen taito -nimisen kirjan. Hän on myös eroseminaarin äiti.

– Lapsuus on se vaihe, joka piirtää meidän voimakkaimmat ääriviivamme. Silloin muodostuvat itsearvostus, luottamus lähimmäiseen ja oppi siitä, mikä minussa on parasta ja mikä olisi syytä pitää piilossa. Ne vaikuttavat parisuhteen laatuun. Jos itsearvostus on nollassa, niin se tuo monenlaisia paineita parisuhteeseen.

Jos lapsuudessa on kokenut turvattomuutta, tällöin saattaa lähtökohtaisesti epäillä lähimmäistään.

Paljasta itsesi

Stolbow kertoo, että eroseminaareihin osallistuvista 75 prosenttia on korkeakoulutettuja. Monet päätyvät pohtimaan parisuhteen kriisiydyttyä, oliko suhteessa rakkautta lainkaan vai oliko kaikki vain rakastumisen huumaa.

– Karkein ja järisyttävin esimerkki on lasten saamisen jälkeen havainto siitä, että ehkä tämä lapsiperhekuvio ei ollut ihan minun juttuni. Tai itse asiassa tarvitsen omaa aikaa. Hyvässä suhteessa on tilaa muutokselle. Alusta lähtien pitäisi olla rohkeutta ja voimaa olla omana itsenään toisen edessä. Ei myy itseään toisena kuin mitä on.

Parisuhdekouluttajan mukaan tärkeintä suhteessa on se, että uskaltaa paljastaa itsensä.

– Rakkasusuhde on suhde, jossa kaikilla on turvallista olla. Minun ei tarvitse pelätä mitään, minulla ei ole hätää. Voin olla häpeäntunteineni ja epävarmuuksineni sekä haaveideni ja himojeni edessä omana itsenäni.

Entä jos seksi ei maistu?

Marianna Stolbow sanoo, ettei parisuhdekeskusteluja kannata järjestää. Asioista pitäisi pystyä puhumaan arjen keskellä.

– Kannattaa kertoa omista peloistaan ja toiveistaan. Ja jos kertominen on molemminpuolista, niin mihin parisuhdekeskusteluja tarvitaan, Stolbow kysyy.

Parisuhteessa voi tulla ongelmia myös seksistä, kun tarpeet ja halut eivät kohtaa. Stolbowin mukaan se on väkivaltaa itseään kohtaan, jos joutuu houkuttelemaan itsensä seksiin.

– Seksuaaliselle toiminnalle tai siitä kieltäytymiselle pitää aina olla syy. "Ei huvita" ei ole syy. Pitää selittää toiselle, että en tunne halua, koska et arvosta minua arjessa. Tai en tunne halua sinua kohtaan, koska sovitut asiat eivät toimi.

– Seksistä voi kieltäytyä sellaisilla sanoilla, jotka itse on valmis ottamaan vastaan. Siinä pitää asettua toisen asemaan. Miten itse haluaisin kuulla ei.

Korjattu 19.12. klo 13:35 kirjan nimi muotoon Rakastamisen taito.