Hyppää sisältöön

YK:n ihmisoikeuskomissaari: Nobelin rauhanpalkinnon saanut valtiojohtaja voi joutua syytteeseen kansanmurhasta

YK tutkii, mikä rooli Aung San Suu Kyillä oli, kun maan johto teki päätöksen väkivaltaisesta sotilasoperaatiosta Myanmarin rohingya-vähemmistöä vastaan.

Aung San Suu Kyi Kuva: Hein Htet / EPA

Myanmarin (ent. Burman) korkein siviilijohtaja Aung San Suu Kyi saattaa saada syytteen rohingya-vähemmistöön kohdistuvasta kansanmurhasta, arvioi YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein BBC:n Panorama-ohjelman haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Al Hussein vastaa YK:n ihmisoikeuksien tarkkailutoiminnasta ympäri maailmaa. Hän on määrännyt, että Myanmarin armeijan toimista rohingya-vähemmistöön tehdään kansainvälinen rikostutkinta.

Aung San Suu Kyi toimii Myanmarin valtiokanslerina, mikä vastaa käytännössä pääministerin virkaa. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 toimistaan maansa opposition johtohahmona.

Al Husseinin mielestä Suu Kyin on täytynyt tietää armeijan rohingyoihin kohdistamasta vainosta.

Suu Kyin valta armeijan toimintaan on rajallinen, mutta Al Hussein mukaan valtiokansleri olisi voinut ja hänen olisi pitänyt tehdä enemmän estääkseen laajat väkivaltaisuudet. Suu Kyin rooli operaation taustalla on voinut olla suurempikin.

– Kun ottaa huomioon sotilasoperaation laajuuden, päätökset on selvästikin pitänyt tehdä korkealla tasolla, Al Hussein pohti haastattelussa.

Myanmarin armeija aloitti väkivaltaisen kampanjan elokuussa, jonka tuloksena lähes 650 000 rohingyaa - kolmannes koko kansanryhmästä - on paennut asuinalueeltaan Rakhinen maakunnasta naapurimaahan Bangladeshiin.

Tuhansia ihmisiä on surmattu, lukemattomat ovat kärsineet raa'asta väkivallasta ja pakenijoiden kylät on poltettu.

Oliko terrori-isku todellinen syy?

Myanmarin hallitus on sanonut, että sotilasoperaatio oli vastaus rohingyaterroristien elokuussa tekemään iskuun, jossa kuoli 12 myanmarilaista poliisia.

YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoo saaneensa vakuuttavia todisteita, että hallitus oli suunnitellut hyökkäystä rohigyoja vastaan jo ennen terrori-iskua.

Haastattelussa Al Hussein kiinnitti myös huomiota Suu Kyin tapaan puhua ongelmasta. Tämä ei koskaan käyttänyt sanaa "rohingya". Al Husseinin mukaan kansanryhmän nimen epääminen on tapa dehumanisoida heitä.

Al Husseinin mukaan Suu Kyin joutuminen tuomioistuimeen on korkean kynnyksen takana. Esimerkiksi poitävien todisteiden kerääminen häntä vastaan olisi vaikeaa.

– Jos suunnittelet kansanmurhaa et tietenkään laita sitä paperille ja lähetä ohjeita.

Kansanmurha hyväksyttiin käsitteenä kansainvälisiin lakeihin toisen maailmansodan julmuuksien seurauksena. Se tarkoittaa tietyn etnisen, kielellisen, uskonnollisen tai muun ryhmän järjestelmällistä tuhoamista.

Lue lisää:

Bangladesh ja Myanmar sopuun satojentuhansien rohingya-muslimien palauttamisesta

Lääkärijärjestö: Myanmarissa on surmattu yli 6 700 rohingyaa

YK:n pääsihteeri vetosi rohingya-vähemmisön puolesta – Myanmarin armeija kiistää väkivallan