Maailmanmatkaajat tsunamin ja maanjäristyksen jälkeen – kokemukset eivät ahdista, niistä on otettu opiksi

Vuoden 2004 tsunamista selvinnyt Vierikon pariskunta on matkoillaan oppinut, että selvityminen on joskus pienestä kiinni. Kysymys ei ole kuitenkaan vain onnesta ja sattumasta.

luonnononnettomuudet
Vierikot lukevat lehtiä.
Minna ja Seppo Vierikosta tehtiin monta lehtijuttua vuonna 2003.Antti Kettumäki / Yle

Lapualaiset Minna ja Seppo Vierikko tekevät lomamatkoja maailmalle säännöllisesti pari kertaa vuodessa. Lisäksi Seppo reissaa työnsä takia paljon.

– Tänäkin vuonna on tullut vietettyä 150 yötä hotellissa ulkomailla, summaa Seppo Vierikko.

Seuraava matka on jo lyöty lukkoon. Pariskunta on lähdössä muutaman viikon päästä Vietnamiin. Matkaan lähteminen ei jännitä eikä pelota. 13 vuoden takaiset tapahtumat ovat painuneet ajatuksissa taka-alalle.

Joulun lähestyessä Vierikon pariskunnan ajatukset kuitenkin palaavat vuoteen 2004. Seppo ja Minna olivat silloin kahden, juuri toisella kymmenellä olevan lapsensa kanssa pitkällä lomalla Thaimaassa ja osallistuivat joulun aikaan sukellussafarille Khao Lakin edustalla Similarin saaristossa.

– Se tapaninpäivän aamu oli aivan tavallinen aamu. Olimme juuri sinä aamuna nousseet maihin ja pelasimme rannalla jalkapalloa, kun yhtäkkiä vesi pakeni pois....

Kauhun hetkiä

Siitä alkoi Vierikon perheen henkiinjäämistaistelu. Vesi nousi nopeasti metrejä. Vierikot tarrautuivat ensin lipputankoon, mutta siitä vesi tempaisi heidät yksi kerrallaan virran vietäväksi.

– Kun vesi nousee nopeasti, niin se aiheuttaa kovan virran ja veden voima on järjettömän suuri, muistelee Seppo Vierikko, jonka ote lipputangosta irtosi viimeisenä.

Sitä ajatteli, että unohtuuko se koskaan - eikä varmasti unohdukaan.

Seppo Vierikko

Vierikot kertovat, että pitkän aikaa, jopa vuosien ajan, tapaninpäivän tapahtumat nousivat mieleen päivittäin.

– Sitä ajatteli, että unohtuuko se koskaan - eikä varmasti unohdukaan. Nyt 13 vuoden jälkeen se ei ole kuitenkaan enää päivittäin mielessä eikä edes viikoittain.

Vesi nousi nopeasti useita metrejä.
Vesi nousi nopeasti useita metrejä.Seppo Vierikko

Kuin ihmeen kaupalla kaikki Vierikon perheen jäsenet selviytyivät tsunamin aiheuttamasta vedennoususta hengissä. Jälkeen päin Minna ja Seppo Vierikko ovat ymmärtäneet, että mukana oli paljon onneakin.

Kaikki ei ollut kuitenkaan onnesta tai sattumasta kiinni.

– Meitä auttoi varmasti se, että lapsetkin osasivat uida ja olivat käyneet sukelluskursseja, he pysyivät pinnalla eivätkä lyöneet päätään mihinkään.

Minna Vierikko loukkaantui onnettomuudessa vakavimmin. Hänen jalastaan irtosi kieleke ja vamman hoitamiseksi jouduttiin tekemään useita ihonsiirtoleikkauksia. Jalka hoidettiin Thaimaassa ja kuntoutus jatkui vielä Suomessa sen jälkeen kun Vierikot palasivat kotiin.

Seppo selvisi tsunamista naarmuilla jalkapohjissa. Hän ajelehti virrassa jalat edellä ja otti iskut vastaan jaloillaan.

Katastrofi opetti

Vuoden 2004 jälkeen Vierikot ovat olleet lomamatkalla Thaimaassa kaksi kertaa. Toisella kerralla he valitsivat matkakohteeksi saman paikan, jossa olivat jo kerran joutuneet luonnon voimien armoille.

Minna Vierikko sanoo, että muistot eivät nousseet silloinkaan ahdistavina pintaan.

– Ei pelottanut, mutta katselimme kyllä paikkoja sillä silmällä, että mihin suuntaan pitää lähteä, jos tulee tsunami.

Jälkimmäisellä reissulla katsottiin, että ei asuta ihan rannassa ja valittiin paikka vähän ylempää.

Seppo Vierikko

Seppo Vierikon mukaan luonnonkatastrofin kohtaaminen on opettanut varautumaan. Kun on itse kokenut tilanteen, tietää minkälaisista asioista selviytyminen voi olla kiinni. Hotellin sijainti voi olla ratkaiseva varsinkin jos onnettomuus tapahtuu yöllä, kesken unien.

– Asumispaikka on tärkeä. Jälkimmäisellä reissulla katsottiin, että ei asuta ihan rannassa ja valittiin paikka vähän ylempää.

Vierikko sanoo, että vuosien takainen kokemus ei jättänyt pelkotiloja - pikemminkin se on vaikuttanut niin, että uhkaaviinkin tilanteisiin osaa nyt suhtautua tyynemmin. Vierikko ei tuntenut pelkoa tai pakokauhua edes viime vuonna, kun hän joutui maanjäristyksen kouriin Italiassa. Ajatukset pysyivät kasassa ja kirkkaina: missä tilanteessa pitää paeta ulos ja mitä ottaa mukaan.

– Kyllä aikaisempi luonnonkatastrofin kokeminen siinä tilanteessa ainakin jonkin verran auttoi, muistelee Seppo kokemustaan Macaratassa.

Vesi sai tuhoa aikaan pienessä kylässä.
Vesi sai tuhoa aikaan pienessä kylässä.Seppo Vierikko

Turvallisesti maailmalla

Kriisitilanteisiin ulkomailla voi varautua monella tavalla (siirryt toiseen palveluun) ja jo ennen matkalle lähtöä. Ulkoministeriö suosittelee tutustumaan matkustustiedotteisiin ja tekemään matkustusilmoituksen. Matkustusilmoituksen tekemistä suositellaan erityisesti silloin, kun matkustaa kriisialttiille alueille.

Matkustusilmoitusjärjestelmä luotiin vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Vuoden 2013 jälkeen ilmoituksen on voinut tehdä netissä.

Myös matkavakuutuksen (siirryt toiseen palveluun) ottamista ulkoministeriö suosittelee.

Vierikon perheelle matkavakuutus mahdollisti sen, että he pystyivät jäämään suunnitelluksi ajaksi Thaimaahan tsunamin jälkeen. Kotiin lähteminenkin oli vaihtoehtona, mutta koska heillä oli asunto vuokrattuna ja maksettuna, päättivät he jäädä.

Minnaa hoidettiin paikallisessa sairaalassa ja saamaansa hoitoon hän oli enemmän kuin tyytyväinen.

– Minulla oli yksityinen huone, ruokaa sain tilata ravintolan listalta ja lääkkeet haettiin alakerran apteekista, muistelee Minna thaimaalaisia sairaalaoloja.