Rinnekeskuksissa testattiin vanhaa lumetuskonstia ja yllätyttiin: "Huomattava säästö"

Aitojen käyttäminen tuo hiihtokeskuksille merkittäviä energiasäästöjä ja tarjoaa vaihtoehdon lumitykkien käytölle. Se ei kuitenkaan toimi kaikkialla, esimerkiksi Vuokatissa.

laskettelurinteet
Lumilautoja telineessä.
Lumen kerääminen aidoin toimii puuttomilla tuntureilla. Esimerkiksi Vuokatissa lumiaitoja ei voida käyttää, sillä puut estävät lumen kerääntymisen aidoille.Minna Heikura / Yle

Joskus vanha tapa voi olla parempi kuin uusi. Ennen lumitykkien keksimistä 1950-luvun alussa (siirryt toiseen palveluun) (Tiede), lunta kerättiin sitä varten rakennetuilla aidoilla. Lumitykkien tulon jälkeen aitoja on yhä käytössä enenevissä määrin.

Rukalla, Pyhällä ja Ylläksellä voi myös nähdä rinteen reunustoilla olevia aitarakennelmia. Aidat kasaavat irtolunta tuiskusta rinteiden lumettamista varten. Kun lunta kerätään aidoilla, tarvittava tykkilumen määrä vähenee.

– Pyhällä on varmaan kymmenen kilometriä aitaa. Ne korvaavat lumitykkejä, eikä lunta tarvitse tehdä sähköllä energiaa hukaten. Tämä on järkevä ja edullinen lumetusratkaisu ja tätä on paljon tehty silloin kun lumitykkejä ei vielä ollut olemassa, Rukan ja Pyhän paikallisjohtaja Matti Parviainen toteaa.

Ylläs-Skin käyttöpäällikkö Pentti Niemelä on yhtä mieltä siitä, että lumen kerääminen säästää merkittävästi energiaa.

– Lumen keräämisestä tulee huomattava säästö. Parhaimmillaan kun on lumetettu 1 200 tuntia, niin 2015–2016 kautena lumetettiin ainoastaan 400 tuntia, hän laskeskelee.

Rukan laskettelukausi avattiin 6.10.2017
Näissä olosuhteissa avattiin Rukan hiihtokausi syyskuun alussa.Ensio Karjalainen / Yle

Niemelä arvioi, että tämän talven hyvän lumentulon ansiosta 550 tunnin lumetusmäärä saattaa riittää.

– Kun lauta-aidassa välit ovat oikeat, ja siihen tulee sopiva pyörre, niin lumi jää aidan taakse. Se ajetaan siitä rinnekoneella ja poljetaan laskettelurinteeseen kiinni, Parviainen kertoo.

Hän kertoo, että aidan optimaaliset mitat ovat löytyneet kokemuksen kautta, mutta erilaisia lumiaitoja on kokeiltu myös yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.

Ylläksellä rinteillä, joilla ei ole lumitykin käyttömahdollisuutta, lumetetaan ainoastaan lumenkerääjillä. Vajaassa puolessa rinteitä lumitykitys ei ole käytettävissä.

– Meillä mennään luonnon olosuhteilla. Pakkasten tuleminen määrää, miten päästään tykittämään, sanoo Pentti Niemelä.

Ylläksellä aidat menevät kahta puolta rinnettä. Talvella lunta saattaa olla niin paljon, ettei aidoista näy kuin merkkikepit.

Tykitystä myös tulevaisuudessa

Lumitykit tuskin katoavat tulevaisuudessakaan, vaikka aitakilometrejä lisättäisiin.

– Vähälumisina syksyinä joutuu lumettamaan normaalimäärän, kertoo Ylläs-Skin käyttöpäällikkö Pentti Niemelä.

Hyvät kokemukset lumiaidoista saavat hiihtokeskuksia rakentamaan niitä entistä enemmän.

– Mihin paikkaan lunta alkaa luonnostaan kertymään, niin sinne pyritään aitaa rakentamaan, Niemelä toteaa.

Hänen mukaansa Ylläksellä on 17 kilometriä kiinteää lumiaitaa, mutta lisää aitoja suunnitellaan.

– Tälle kaudelle tehtiin muutaman sadan metrin koepätkiä. Purettavia aitoja sijoitettiin keskelle rinnettä.

Myös Rukakeskuksen toisella hiihtokeskuksella Pyhällä rakennettiin Matti Parviaisen mukaan täksi kaudeksi 400 metriä uutta lumiaitaa.

Ihmisiä hiihtohississä.
Vuokatissa lumiaidat eivät ole ratkaisu olosuhteiden vuoksi.Pasi Peiponen / Yle

Ihan joka paikkaan lumiaitaa ei voi laittaa, sillä lumi on siirrettävä työkoneella pois aidan takaa.

– Rinnepohjan on oltava tasattu. Kun rinnekoneen alla on 50 senttimetriä luonnonlunta, koneella pystyy työstämään ilman, että kivet haittaisivat, Niemelä kertoo.

Ylläksellä lumiaidoilla kerättiin lunta jo ennen lumitykkien käyttöönottoa. Kaikki mahdolliset alueet otetaan hyötykäyttöön lumen keräystä varten.

Lumen kerääminen aidoin toimii puuttomilla tuntureilla. Esimerkiksi Vuokatissa lumiaitoja ei voida käyttää, sillä puut estävät lumen kerääntymisen aidoille.

Vuokatin rinteiden toimitusjohtaja Lauri Suutarinen näkee, että lumen säilöminen voi olla edessä myös Vuokatissa.

– Ilmastonmuutos mietityttää. Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja kauden aloitus vaihtelee. Lumen säilöminen tulee meilläkin varmaan tulevaisuudessa ajankohtaiseksi, Suutarinen toteaa.

Puolestaan Rukalla kausi on avattu säilölumella jo kaksi kertaa.

Järeät systeemit

Lumitykkien saaman veden ja paineilman perillesaamiseksi on valjastettava suuri putkiverkosto.

– Rinteen laidoissa ja maan alla kulkee putkisto, mikä kattaa käytännössä kaikki meidän rinteet, Matti Parviainen kertoo.

Parviainen kertoo, että tunturin huipullakin painetta on oltava 20 baaria tykin toimimiseksi. Paine syötetään putkistoon isolla keskuskompressorilla tunturin juuresta.

Lumitykeistä lentää ulos veden ja paineilman seosta, joka lumettuu ilmaan ammuttuaan. Rinnehenkilökunnan on säänneltävä veden ja paineilman välisiä suhteita aina sään mukaan.

Viimeisen 10 vuoden aikana lumitykkijärjestelmiä on monessa hiihtokeskuksessa Parviaisen mukaan automatisoitu. Uusi tekniikka tuo mukanaan esimerkiksi etätyön mahdollisuuksia.

– Tykit voidaan käynnistää vaikka kotoa ja valvoa lumen tekemistä sieltä käsin. Tietokone laskee koko ajan tykille parasta suoritusarvoa. Silloin henkilökunnan ei tarvitse erikseen käydä kääntelemässä hanoja.

Parviainen muistelee, että lumitykit tulivat Rukalle 60-luvun loppupuolella. Hänen mukaansa lumetuksen kehitys on edennyt huimasti.

– Vanhat tykit vaativat paljon paineilmaa ja lumen tuotto oli niissä pieni. Enemmän niillä tahtoi tulla sellaista jääkenttää. Niin vesipumppaus- kuin paineilmatekniikkakin on kehittynyt huomattavasti energiataloudellisemmaksi ja myös tykki on saatu toimimaan paljon pienemmällä pakkasella, hän toteaa.

Tykkejäkin on erilaisia

Rukalla on käytössä kahdenlaisia lumitykkejä. Rinteiden varressa on matalapainetykkejä ja paineilmatykkejä. Matalapainetykissä on oma potkuri, kompressori ja suutinjärjestelmänsä.

Paineilmatykissä omaa potkuria ei ole, vaan tuore lumi leijailee alas korkean alumiiniputken kärjestä.

Vesi laajenee jäätyessään, joten lunta tulee enemmän ulos kuin mitä vettä syötetään sisälle.

– Tykkikauppiaat sanovat, että vesimäärä tuplaantuu, mutta kyllä totuus taitaa olla, että joku 1,5 on se kerroin mitä lunta tulee, kertoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Korjattu 20.12.2017 klo 9.23: Pentti Niemelän sitaatista "vähätalvinen syksy" "vähälumiseksi syksyksi".