1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakilainen Sahar Jameel sai jäädä Suomeen – perinteisesti kasvatettu nainen voi nyt ajaa pyörällä ja käydä yksin ostoksilla

Sahar Jameel hakee paikkaansa erilaisten sukupuoliroolien ristipaineessa. Helsingin Kalliossa avattu valokuvanäyttely kertoo Jameelin kotoutumisesta. Mikä on sallittua naiselle?

sukupuolten tasa-arvo
Karoliina Ek ja Sahar Jameel
Karoliina Ek ja Sahar Jameel ystävystyivät, kun Jameel asui Ekin kotona turvapaikkaa odottaessaan.Ronnie Holmberg / Yle

Helsinkiläisellä Sahar Jameelilla, 31, on muodikkaat vaatteet ja huoliteltu meikki. Hiukset ovat auki, eikä niitä ole peitetty huivilla.

Jameel on kuitenkin elänyt länsimaisessa yhteiskunnassa vasta reilut pari vuotta. Hän on kotoisin Irakista, jossa naisten elämä uhkasi muuttua entistä rajoitetummaksi Isisin tulon myötä.

Kotimaassaan Jameel toimi ihmisoikeusjärjestöissä ja puolusti erityisesti naisten oikeuksia. Siitä ei pidetty, ja Jameel joutui muuttamaan useita kertoja turvallisuussyistä.

Lopulta hän pakeni Irakin levottomuuksia Suomeen syksyllä 2015. Matkaan lähti myös Jameelin sisko Haneen Jameel, joka on journalisti.

– Kun Isis tuli, meidän piti lähteä. Sukupuolemme aiheutti meille molemmille ongelmia. Kun omassa maassa ei ole enää toivoa, on lähdettävä, Jameel sanoo.

Jameelin mukaan ei ole tavallista, että naiset lähtevät Irakista matkalle ilman miehiä. Hänen vanhempi veljensä jäi kuitenkin Irakiin huolehtimaan omasta perheestään, ja nuorempi veli jäi vanhempien tueksi.

"Ensin sain rakkautta, koska sitä tarvitsin eniten"

Suomeen päästyään Jameelin ei tarvinnut asua kauaa Kallion vastaanottokeskuksessa, sillä hän pääsi kotimajoitukseen espoolaiseen perheeseen. Jameelista tuli aidosti perheenjäsen.

– Ensin sain rakkautta, koska sitä tarvitsin eniten. Vieraassa kulttuurissa auttaa suunnattomasti, kun on joku, jolle kertoa omista asioistaan, ja jolta voi kysyä neuvoja.

Jameel asui kotimajoituksessa kymmenen kuukautta. Se oli ainutlaatuista aikaa molemmille osapuolille, jotka saivat kosketuksen toistensa kulttuureihin.

Espoolaisen perheen äiti, Karoliina Ek, on valokuvaaja. Hän ei malttanut olla tarttumatta kameraan seuratessaan Jameelin kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ek ryhtyi dokumentoimaan arjen hetkiä, jotka ovat tavallisia suomalaisille, mutta erikoisia hänen irakilaiselle ystävälleen.

Kuvista syntyi valokuvanäyttely "Sahar – meidän Saara", joka on avattu Galleria Kalleriaan Helsingin Kalliossa.

Karoliina Ekin tytär Tinka Andersson auttoi Sahar Jameelia suomen kielen läksyissä. Samalla tyttö oppi itse arabian alkeita.
Karoliina Ekin tytär Tinka Andersson auttoi Jameelia suomen kielen läksyissä. Samalla tyttö oppi itse arabian alkeita.Karoliina Ek

Ensimmäinen joulu

Espoolaisessa perheessä asuessaan Jameel sai uuden pikkusiskon, Tinkan. Jameel opetti Tinkalle arabiaa, ja tämä puolestaan opetti Jameelille suomea.

Keittiössä kokattiin sekä arabialaista että suomalaista ruokaa. Jameelia hämmästytti se, että perheen isä Tomi auttoi kotitöissä.

Jameel vietti myös Suomessa elämänsä ensimmäisen joulun, ja oppi tekemään lumitöitä.

Jameel ei empinyt lumikolan varteen tarttumista.
Jameel ei empinyt lumikolan varteen tarttumista.Karoliina Ek

Polkupyörällä ajaminen sujui Jameelilta hienosti, vaikka edellisestä kerrasta oli kulunut pitkä aika. Pyöräily kiellettiin naisilta joillakin alueilla Irakissa, kun Jameel oli 13-vuotias.

Jameel hyppäsi pyörän selkään ensimmäistä kertaa 17 vuoteen.
Jameel hyppäsi pyörän selkään ensimmäistä kertaa 17 vuoteen.Karoliina Ek

Jameel ja hänen siskonsa saivat myönteiset turvapaikkapäätökset elokuussa 2016. Vuoden kestänyt, jännittynyt odotus palkittiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Sahar ja Haneen saivat myönteiset turvapaikkapäätökset elokuussa 2016.
Sahar ja Haneen Jameel saivat myönteiset turvapaikkapäätökset elokuussa 2016.Karoliina Ek

Myönteinen turvapaikkapäätös kirvoitti sekä ilon että surun kyyneliä. Eron hetki Karoliina Ekin perheeseen koitti, kun Jameel muutti ensimmäistä kertaa elämässään omaan asuntoon.

– Olimme ihastuneet ja rakastuneet häneen ihan täydellisesti sen kymmenen kuukauden aikana, jonka hän meillä asui. Kyllä meiltä itku tuli, Ek sanoo.

Miehiä tavataan vain julkisilla paikoilla

Itsenäisesti asuvan Jameelin elämä on nyt vapaampaa kuin Irakissa.

– Käyn yksin ostoksilla ja menen yökerhoihin juhlimaan ystävien kanssa.

Jameel tapaa myös miehiä, mutta vain julkisilla paikoilla. Hän ei menisi yksin miehen kotiin, eikä kutsuisi miestä omaan kotiinsa. Irakissa seurustelu käy päinsä vain siinä tapauksessa, että kihlat on vaihdettu.

Jameel arvostaa tiettyjä perinteitä, vaikka haluaakin naisille tasa-arvoista asemaa. Perinteinen kasvatus vaikuttaa häneen edelleen.

– En tekisi mitään sellaista, mikä saattaisi perheeni häpeään.

Haluan muuttaa tapaa, jolla naista katsotaan kulttuurissamme.

Sahar Jameel

Irakissa Jameel on elänyt isoissa kaupungeissa, kuten Bagdadissa ja Tikritissä. Hän kertoo suorittaneensa kandidaatin tutkinnon tietotekniikan alalta yliopistossa. Kaikki irakilaiset eivät kuitenkaan hyväksy naisten opiskelua ja työskentelyä.

– Haluan muuttaa tapaa, jolla naista katsotaan kulttuurissamme. En puhu koko väestöstä vaan siitä osasta, joka ei kunnioita naisia. Puhun niistä, joiden mielestä nainen voi olla vain kotona siivoamassa.

Irakilainen nainen on kohdannut ennakkoluuloja ja lokerointia myös suomalaisten taholta.

– Suomessa haluan puhua siitä, että eivät kaikki Lähi-idän naiset ole luku- ja kirjoitustaidottomia. Monet meistä ovat opiskelleet ja olleet myös työelämässä. Haluan vaikuttaa molempiin osapuoliin.

Ulkonäöstä huolehtiminen on tärkeää irakilaisille naisille. Sisko ja pikkuserkku laittavat pidennyksiä Jameelin hiuksiin.
Ulkonäöstä huolehtiminen on tärkeää irakilaisille naisille. Sisko ja pikkuserkku laittavat pidennyksiä Jameelin hiuksiin.Karoliina Ek

Uuteen maahan sopeutuvan Jameelin paineita ovat lisänneet myös jotkut irakilaismiehet, jotka ovat katsoneet asiakseen puuttua hänen käytökseensä.

Kun Jameel vielä asui siskonsa kanssa Kallion vastaanottokeskuksessa, he kokivat ilmapiirin painostavaksi, koska keskuksen miehet pitivät tarkkaan silmällä naisten tekemisiä ja menemisiä.

Polvista rikkinäisiin muotifarkkuihin pukeutuneet nuoret naiset saivat osakseen paheksuvia katseita.

Jameelin mukaan miesten holhoava asenne johtui siitä, että siskoksilla ei ollut miespuolista sukulaista mukanaan.

– Jotkut irakilaiset ovat asuneet koko elämänsä pienissä kylissä, eivätkä ole nähneet mitään muuta.

Solvausvideo somessa

Suomessa Jameelin on helpompi ilmaista mielipiteitään kuin Irakissa.

Toukokuussa 2016 maahanmuuttovirasto Migri muutti maalinjaustaan ja päätti, että Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan voidaan palauttaa ihmisiä.

Jameel osallistui siskonsa kanssa ensimmäistä kertaa mielenosoitukseen, joka järjestettiin Helsingin Kansalaistorilla. He olivat ainoat naiset paikalla.

Sahar ja Haneen Jameel osallitsuivat mielenosoitukseen Kansalaistorilla toukokuussa 2016.
Sahar ja Haneen Jameel osallistuivat ensimmäistä kertaa mielenosoitukseen Kansalaistorilla toukokuussa 2016.Karoliina Ek

Osa irakilaisista miehistä oli heidän tuttujaan, ja nämä suhtautuivat naisiin suopeasti.

Tapahtumasta jäi kuitenkin ikävä jälkimaku, kun jotkut miehet kuvasivat Jameelista videon, ja julkaisivat sen sosiaalisessa mediassa.

Jameelia solvattiin, koska hän jutteli videolla suomalaisen poliisimiehen kanssa – miesten mielestä liian ystävälliseen sävyyn. Myös nuoren naisen tupakointi oli joillekin liikaa.

– Irakissa monet vanhemmat naiset tupakoivat, mutta jostain syystä minä en saisi polttaa, Jameel naurahtaa.

Ulos lähtiessä ei voinut olla varma, palaako enää kotiin.

Sahar Jameel

Aluksi miesten painostus kirpaisi Jameelia paljonkin, mutta nyt hän osaa jättää sellaisen omaan arvoonsa.

Ja mikä tärkeintä, Suomessa hänen ei tarvitse olla huolissaan turvallisuutensa vuoksi.

Turvapaikka irtosi juuri sillä perusteella, että hän pystyi todistamaan viranomaisille, että hänen henkensä on vaarassa Irakissa.

– Ulos lähtiessä ei voinut olla varma, palaako enää kotiin. Tuntui siltä, kuin kuolema olisi koko ajan seurana.

Turvapaikkapäätöksen odottelu oli stressaavaa aikaa.
Turvapaikkapäätöksen odottelu oli stressaavaa aikaa.Karoliina Ek

Jameel on onnekas, sillä tuhansittain irakilaisia turvapaikanhakijoita on käännytetty pois Suomesta.

Huhtikuussa Yle kertoi, että kielteisiä turvapaikkapäätöksiä on tehtailtu hyvinkin nopeasti, ja virheet ovat lisääntyneet viime vuosina.

Jameel on pahoillaan käännytettyjen puolesta.

– Moni muukin olisi ansainnut turvapaikan, mutta heillä ei ollut dokumentteja kertomuksistaan. Minullakaan ei ollut kaikkia papereita mukanani, sillä jouduin jättämään kodin niin nopeasti.

Tavoitteena työpaikka it-alalta

Suomessa Jameel haluaisi hakea yliopistoon tietotekniikan maisteriopintoihin, mutta hän ei ole onnistunut saamaan papereitaan aiemmista opinnoistaan Tikritin yliopistosta Suomeen.

Nyt Jameel keskittyy suomen kielen opintoihin. Suurin tulevaisuuden toive on saada kokopäivätyö it-alalta.

Irakiin Jameel ei usko palaavansa pitkään aikaan, vaikka kaipaa kovasti äitään. Suomessa Jameelilla on kuitenkin tukenaan sekä suomalaisia että irakilaisia ystäviä. Myös Jameelin sisko sai jäädä Suomeen.

– Kestää vielä ainakin 10–20 vuotta ennen kuin Irak rauhoittuu ja kehittyy riittävästi. Olen jo aloittanut uuden elämän Suomessa, ja se on nyt toinen kotimaani.

Jameel oli työharjoittelussa eläkevakuutusyhtiö Eterassa, kun hän opiskeli Hankenin koulutetuille turvapaikanhakijoille järjestetyssä koulutuksessa.
Jameel oli työharjoittelussa eläkevakuutusyhtiö Eterassa, kun hän opiskeli Hankenin koulutetuille turvapaikanhakijoille järjestetyssä koulutuksessa.Karoliina Ek
Lue seuraavaksi