KRP kotietsinnästä: Helsingin Sanomien toimittajan epäillään pyrkineen tuhoamaan todistusaineistoa

Keskusrikospoliisi kertoo tehneensä sunnuntai-iltana kiireellisen kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon.

lähdesuoja
Keskusrikospoliisin keskuspaikka Vantaalla.
Joni Tammela / Yle

Keskusrikospoliisin mukaan on ollut syytä epäillä, että Helsingin Sanomien toimittajan asuinrakennuksen kellarissa on "pyritty ilmeisesti tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa".

KRP kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että erityisen kotietsinnän tekemistä ei voinut tästä syystä viivyttää. Etsintä tehtiin pakkokeinolain määrittelemällä kiireellisyysperiaatteella.

KRP:n mukaan mahdollinen todistusaineiston tuhoaminen tuli poliisin tietoon, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle sunnuntaina. Paikalle tuli myös normaalikäytännön mukaan poliisipartio.

Helsingin Sanomien toimittaja soitti omien sanojensa mukaan pelastuslaitoksen paikalle, kun hänen vasaroimastaan kovalevystä oli tullut paljon savua. Toimittajan mukaan hän oli pyrkinyt tuhoamaan lopullisesti kovalevyn tiedot.

Pelastuslaitoksen mukana tapahtumapaikalle saapunut poliisipartio ilmoitti tiedoistaan eteenpäin eli myös KRP:lle. Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä.

Kotietsinnässä takavarikoitiin aineistoa

Erityinen kotietsintä tarkoittaa sitä, että etsinnän kohteena on tietoa, jota koskee laissa yksilöidyt takavarikkokiellot.

Paikalla kotietsinnän aikaan oli keskusrikospoliisin mukaan tutkinnanjohtajan määräämä, suostumuksensa antanut asianajaja. Hän toimi etsintävaltuutettuna.

Toimittajan asunnosta ja kellaritiloista takavarikoitiin KRP:n mukaan aineistoa esitutkinnan turvaamiseksi. Poliisin mukaan takavarikoitu aineisto on suljettu sinettipusseihin tutkinnanjohtajan määräyksestä, eikä poliisi ole tarkastellut sitä.

KRP tutkii Puolustusvoimiin liittyvää uutisointia turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja virkasalaisuuden rikkomisena.

KRP:n päällikkö Robin Lardot vahvisti jo aiemmin maanantaina Ylelle, että Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa käsittelleen artikkelin toisen kirjoittajan kotiin tehtiin eilen erityinen kotietsintä.

Lardotin mukaan tuomioistuimen ratkaisu kotietsinnästä saadaan alkuviikosta.

Helsingin Sanomien juttu sai tapahtumat liikkeelle

Helsingin Sanomat julkaisi aikaisin lauantaiaamuna kahden toimittajan kirjoittaman artikkelin, joka käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa.

Myöhemmin lauantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoivat, että vuotoa tutkii poliisi. Keskusrikospoliisi vahvisti, että se on kirjannut uutisointiin liittyen rikosilmoituksen.

Tutkinta koskee tietojen vuotamisen lisäksi myös julkistamista eli käytännössä Helsingin Sanomien toimintaa.

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiasta esitutkintalain mukaisen ilmoituksen Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Täsmennetty 18.12.2017 kello 16.13, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoivat poliisin tutkivan vuotoa, ei uutisointia.

Lue myös:

Salaisia asiakirjoja, vasaroitu kiintolevy ja kotietsintä – Lue tästä Viestikoekeskus-kohun käänteet

Tiedusteluasiantuntija: Tietojen vuotaminen saattoi olla tahallinen teko

Päätoimittajat hämmästelevät Viestikoekeskuksen tietovuotoon liittyvää kotietsintää: "Raju käänne, syytä olla huolissaan"

Media teki tehtävänsä – Asiantuntijat arvioivat, että HS kävi vuotouutisessa rajalla, mutta jäi turvalliselle puolelle

Vuoto voi johtaa salassapitoa koskevan lainsäädännön muutoksiin

Vuoto voi johtaa salassapitoa koskevan lainsäädännön muutoksiin