Viestintäoikeuden professori: Lähdesuoja ei vaarantunut kotietsinnässä

Professori Päivi Korpisaaren mukaan lähdesuojan varmistaa etsintävaltuutettu, joka seuloo poliisin hankkimat tiedot.

lähdesuoja
Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari
Päivi Korpisaari.Yle

Poliisin eilen illalla tekemä kotietsintä Helsingin Sanomien toimittajan kotiin on herättänyt vilkasta keskustelua. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi (siirryt toiseen palveluun)pitää kotietsintää lehdistön toimintaedellytysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavana.

Myös päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi ja Yle Uutisten päätoimittaja Riikka Venäläinen hämmästelevät kotietsintää Aamu-tv:n haastattelussa.

Viestintäoikeuden professorin Päivi Korpisaaren mukaan lähdesuoja ei kuitenkaan välttämättä vaarantunut.

– Ymmärrän, että tietolähteiden näkökulmasta kotietsintä voi tuntua huolestuttavalta.

– Uuden lainsäädännön mukaan etsintävaltuutettu kuitenkin seuloo hankitut tiedot ja varmistaa näin lähdesuojan.

Etsintävaltuutettu oli mukana eilisessä kotietsinnässä.

Poliisi voi tehdä kotietsinnän, jos kyseessä on rikos, josta voi seurata vankeusrangaistus. Professori Korpisaari ei halua arvioida, täyttyikö tämä ehto eilisessä kotietsinnässä. Jutun kirjoittaneen toimittajan mukaan poliisilla ei ollut tuomioistuimen päätöstä etsinnän tekemiseksi. Poliisi ei sellaista välttämättä tarvitse.

Lähdesuojaa ei ole murrettu

Lähdesuoja on lain toimittajalle turvaama oikeus pitää tietolähteet salassa. Professori Päivi Korpisaaren mukaan lähdesuoja on olennainen osa sananvapautta.

– Lähdesuojalla pyritään takaamaan sananvapauteen kuuluvaa oikeutta levittää tietoa, mutta kansalaisten oikeutta saada tietoa.

– Ilman lähdesuojaa yhteiskunnan epäkohdat tai väärinkäytökset voisivat jäädä paljastumatta, koska tietolähteet eivät uskaltaisi paljastaa niitä.

Professori Korpisaaren mukaan Suomessa on vahva lähdesuoja. Esitutkinnassa lähdesuoja voidaan murtaa, kun tutkitaan rikosta, jossa rangaistus on vähintään kuusi vuotta vankeutta. Oikeudenkäynnissä esitutkinta voidaan murtaa myös silloin, jos kyse on salassapitorikoksesta. Professori Korpisaari ei ota kantaa siihen, ylittyykö kynnys Helsingin Sanomien tapauksessa.

Lähdesuojan murtaminen on Suomessa erittäin harvinaista. Professori Korpisaari ei muista yhtään sellaista tapausta.

2000-luvun alussa Keskusrikospoliisi yritti murtaa lähdesuojan, kun se selvitti niin sanotun Sonera-kirjan kirjoittajaa. Korkeimman oikeuden mukaan kirjan kustantajan ei kuitenkaan tarvinnut paljastaa kirjoittajaa.