Sisäministeri pitää Viestikoekeskus-kohua erittäin vakavana: Voi olla vaikutuksia tiedustelulakeihin

Sisäministeri Paula Risikko ei vielä osaa sanoa, miten salaisten asiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille voisi vaikuttaa tuleviin tiedustelulakeihin.

tiedustelu
Paula Risikko
Paula RisikkoKalevi Rytkölä / Yle

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) pitää Viestikoekeskusta koskevaa tietovuotoa erittäin vakavana.

– Kun joku paperi leimataan salaiseksi, niin sitä ei heppoisin perustein leimata, Risikko sanoi toimittajille tänään maanantaina eduskunnassa.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa käsittelevän artikkelin, jossa oli käytetty lähteinä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja. Asiasta aloitettiin rikostutkinta. Eilen sunnuntaina Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä. Lue täältä lisää kohun käänteistä.

Meillä on vielä laki auki ja aina voi eduskunnassakin vielä tehdä muutoksia.

Paula Risikko

Risikon mukaan tapauksella voi olla vaikutuksia valmistelussa loppumetreillä oleviin tiedustelulakeihin. Ministeri ei vielä osaa sanoa, minkälaisia vaikutukset voisivat olla.

– Tämä on nyt kaiken kaikkiaan arvioitava. Nythän on siinä mielessä hyvä tilanne, että meillä on vielä laki auki ja aina voi eduskunnassakin vielä tehdä muutoksia.

Risiko ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko Helsingin Sanomat toiminut asiassa väärin. Ministeri ei halunnut myöskään kommentoida Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtyä kotietsintää.

Risikko painotti moneen kertaan toivovansa työrauhaa tapausta tutkiville poliiseille.

Risikon mukaan eduskunnasta ei ole ainakaan vielä tullut sisäministerille selvityspyyntöä tapauksesta.

– Mikäli eduskunta sitä pyytää, se on tietysti meidän ehdoton velvollisuutemme, Risikko sanoi.

Puolustusministeriö vähäsanainen

Puolustusministeriö ei halua kommentoida kesken olevaa tutkintaa.

– Puolustusministeriö suhtautuu aina vakavasti turvallisuusluokitellun materiaaliin vuotoihin ja turvallisuussalaisuuksien paljastamiseen. Nyt kun ajanjohtainen tapaus on siirtynyt poliisin tutkintaan emme kuitenkaan voi kommentoida sitä mitenkään tutkinnan ollessa kesken, sanoo viestintäjohtaja Max Arhippainen puolustusministeriöstä.

Lue myös:

KRP kotietsinnästä: Helsingin Sanomien toimittajan epäillään pyrkineen tuhoamaan todistusaineistoa

Päätoimittajat hämmästelevät Viestikoekeskuksen tietovuotoon liittyvää kotietsintää: "Raju käänne, syytä olla huolissaan"

Salaisia asiakirjoja, vasaroitu kiintolevy ja kotietsintä – Lue tästä Viestikoekeskus-kohun käänteet

Ruotsissa tiedustelulaitos viestii avoimesti – HS:n tietovuoto-jutun kaltaiset "paljastukset" on jo kerrottu verkkosivuilla