Kehuttu lasten oma päivystys saa jatkua Kokkolassa: "Selkeä, joustava, asiantunteva"

Keski-Pohjanmaan keskussairaala avasi lasten oman päivystyksen keskussairaaloista ensimmäisenä. Kokeilua haluttiin jatkaa, koska perheet ovat antaneet palvelusta hyvää palautetta.

keskussairaalat
Lastenpäivystys Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa
Lastenpäivystys vakinaistettiin Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.Juha Kemppainen / Yle

Keski-Pohjanmaan keskussairaala jatkaa lasten omaa ympärivuorokautista päivystystä myös ensi vuonna.

Kokkolassa on toiminut lokakuusta asti uudenlainen kokeilu, jossa lapsille on järjestetty kokonaan omat yhteispäivystystilat. Lasten ei tarvitse enää jonottaa muiden päivystyspotilaiden kanssa. Potilaat ottaa aina vastaan lastentauteihin erikoistunut sairaanhoitaja, ja paikalla päivystyksessä on aina myös lastenlääkäri.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kokeilu alkoi valtion rahoituksen turvin. Maanantaina sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten hallitus päätti, että kokeilu jatkuu Soiten omana toimintana ainakin kesäkuun alkuun asti.

Tärkeimpään tavoitteeseen on päästy: päivystys on nopeuttanut keskipohjalaislasten hoitoon pääsyä. Vastaanotolle on päässyt pääsääntöisesti alle tunnissa, kun aiemmin yhteispäivystyksessä on joutunut odottamaan useampia tunteja.

Uusi käytäntö onkin saanut perheiltä paljon myönteistä palautetta. Perheet ovat kehuneet päivystyksen selkeyttä, helppoutta ja joustavuutta sekä lyhyitä odotusaikoja ja asiantuntevuutta puhelinneuvonnassa ja paikan päällä. Lasten omassa päivystyksessä on käynyt kuussa keskimäärin 800 asiakasta ja soittoja on tullut noin tuhat.

Soitella on nyt käytössään tiedot lastenpäivystyksen toimivuudesta kahdelta kuukaudelta. Siksi taloudellista kokonaisvaikutusta ei vielä osata arvioida. Tarkoitus on, että asiaa seurataan kesäkuuhun asti. Tavoitteena on, ettei lastenpäivystys toisi alueen kunnille lisäkustannuksia.