Saksalainen toimittaja vapautettiin ehdollisesti Turkissa

Toimittajaa syytetään "terroristipropagandasta". Suomalainen toimittaja sai samasta syytteestä langettavan tuomion aiemmin syksyllä.

Turkki
Mielenosoittajia.
Tolu on yksi noin 300:sta Turkin pidättämästä toimittajasta. Syyskuussa väkijoukko osoitti mieltään, kun Istanbulissa alkoi oikeudenkäynti turkkilaislehti Cumhuriyetin 17:ää entistä ja nykyistä työntekijää vastaan.Erdem Sahin / EPA

Saksalainen toimittaja Mesale Tolu, 33, on vapautettu ehdollisesti odottamaan oikeudenkäyntinsä jatkumista. Syyttäjä vaati Tolun vapautusta.

Tolua syytetään "terroristipropagandasta", josta myös lokakuussa tuomittu suomalainen toimittaja Ayla Albayrak sai tuomion. Lisäksi Tolua syytetään kuulumisesta radikaalivasemmistolaiseen ryhmään, joka on kielletty Turkissa.

Syytteistä voidaan tuomita enimmillään 15 vuoden vankeuteen. Tolu on kiistänyt kaikki syytteet.

Syytteet pysyvät

Tolu ja viisi muuta syytettyä vapautuvat vankilasta maanantain aikana, mutta oikeudenkäynti jatkuu.

Toistaiseksi Tolun täytyy raportoida tekemisistään viranomaisille joka viikko. Hän ei myöskään saa lähteä maasta.

Tapaus on hiertänyt Saksan ja Turkin välejä. Tolu on vain yksi monista Turkissa pidätetyistä Saksan ja Turkin kaksoiskansalaisista.

– Otamme uutisen vastaan iloisina ja helpottuneina. Tämä on ensimmäinen askel, Saksan ulkoministerin tiedottaja Maria Adebahr kommentoi uutista.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert painotti, että Tolun oikeudenkäynti ei ole vielä ohi. Hänen mukaansa on vielä vaikea arvioida, miten tapaus vaikuttaa Saksan ja Turkin suhteisiin.

Turkki on vanginnut kymmeniä tuhansia ihmisiä heinäkuussa 2016 tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen. Heidän joukossaan on arvioiden mukaan 150-300 toimittajaa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaaan Turkki on vanginnut eniten toimittajia maailmassa.

Lue lisää aiheesta:

Myös saksalaistoimittaja oikeuden eteen Turkissa – syytetään "terroristipropagandasta"

Suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä”

Aiheesta muualla:

Turkey: German journalist Mesale Tolu to be released pending trial (siirryt toiseen palveluun)