Tuliko susi vai traktori – piparkakkuteoksissa vain taivas on rajana! Lähetä kuva luomuksestasi

Piparkakkutaikinasta voi rakentaa vaikka mitä hienoa tai, jos muu ei onnistu, romahtaneen ladon. Tärkeintä piparkakkuleivonnaisissa on, että on paljon herkullista syötävää.

Joululeivonnaiset
Piparkakkutraktori
Asta Asunmaa teki kaksi piparkakkutraktoria: sen varsinaisen, joka on jo annettu eteenpäin, sekä tämän harjoituskappaleen, joka odottaa vielä herkuttelijoita.Asta Asunmaa

Seinäjokelainen Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten erityisasiantuntija Asta Asunmaa on työstänyt tänä jouluna piparitaikinasta aivan uudenlaista rakennelmaa:

– Olen tehnyt piparkakkutraktoreita. Näin ensiaskeleita traktorinvalmistajana ottaneena voin sanoa, että omasta mielestäni tuli ihan hyvä, Asunmaa naurahtaa.

Asumaan mukaan piparitaikinasta kootaan mieluusti näköisrakennelmia kuuluisista rakennuksista. Oman kotitalonsa voi tehdä tai vaikka naapurin talon. Ja jos ei muuta keksi tai kovin vaikea rakennelma ei tunnu onnistuvan, voi tehdä romahtaneen ladon.

– Tärkeintä on, että on piparkakkutaikinaa, paljon koristeita ja karamellejä, että on sitten herkullista syötävää.

Myyjäisten vakituote

Vaikka tosiharrastaja tekee joulun piparitalonsa itse, saa piparkakkutalomuotteja myös valmiina kaupasta. Myyjäisistäkin piparkakkutaloja ja -mökkejä voi ostaa.

Kauhavan yrittäjänaisten joulumyyjäisissä piparkakkutaloja on perinteisesti aina myynnissä. On pienempiä kotitekoisia piparimökkejä ja isompia taloja. Hinnat vaihtelivat tänä vuonna 5 eurosta muutamaan kymmeneen euroon. Ja kauppa kävi, kerrotaan yhdistyksestä.

Seinäjoen seurakunnankin joulumyyjäisissä piparirakennelmia on perinteisesti ollut. Suosittuja ovat pienehköt, kassiin mahtuvat itse tehdyt piparkakkutalot ja esimerkiksi tähden mallisista piparkakuista kootut kuuset.

– Kauneus ratkaisee. Kyllähän käsintehty ja persoonallinen on ihana. Työn määrä ja koristeiden määrä näkyvät hinnassa, sanoo lähetyssihteeri Pia Ketola nauraen, että parhaissa piparkakkutaloissa saumat eivät ole millin tarkasti suorassa.

Lähetä kuva

Millaisen piparkakkutalon, piparilinnan tai vaikka piparkakkuauton olet tehnyt? Lähetä meille kuva omasta piparkakkutaikinasta tehdystä leipomuksestasi tämän artikkelin kautta tai Instagramissa ja Twitterissä tunnisteella #ylepiparkakkutalo. Kuvia voi lähettää myös osoitteeseen pohjanmaa@yle.fi.

Julkaisemme kuvat tässä artikkelissa.

Lue Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.