"Aika usein siitä jää nälkäiseksi" – Kemin lukiolaiset toivovat, että palaute kouluruuasta otettaisiin todesta

Lukiolaiset ovat tehneet keskuudessaan kaksikin kyselyä, joiden perusteella kouluruuassa on moitittavaa sekä laadun että määrän suhteen.

kouluruoka
Pinaattikeittoa lautasella, karjalanpiirakka ja porkkanoita toisella.
Antti Heikinmatti / Yle

Kemin lukiolaiset ovat tyytymättömiä kouluruokaansa. Opiskelijoiden keskuudessa on tehty kaksikin kyselyä, joiden perusteella moittimista on sekä ruuan laadussa että määrässä.

Lukion kakkosluokkalainen Oona Halme kertoo, että viime vuodesta ruuan laatu on heikentynyt.

– Minusta se on nyt tällä hetkellä keskivaiheessa — ei tosi huono, mutta ei tosi hyväkään. Aika usein siitä jää nälkäiseksi, Halme arvioi.

Kokemus on linjassa lukiolaisten keskuudessaan tekemien kyselyjen kanssa. Karkeasti puolet vastanneista, joita oli peräti toista sataa, on sitä mieltä että ruuan ravitsevuudessa ja maittavuudessa olisi parantamista.

"Meitä nuoria ei oteta vakavasti"

Entinen lukiolainen, varavaltuutettu Olli Kolehmainen (kesk.) kertoo, että kyselyjen tulokset on toimitettu lukion oppilasruokalan eli ravintola Melissan toiminnasta vastaavalle Meri-Lapin Kuntapalvelut Oy:lle. Sieltä saatu vastaus ei tyydytä opiskelijoita.

– Viime vuonna ainakin se otettiin vastaan, mutta meille ei tullut minkäänlaista palautetta, että onko jotain konkreettista tehty tai jotain toimenpiteitä suoritettu. Tuli sellainen olo, että meitä nuoria ei oteta vakavasti, sanoo Kolehmainen.

Hänen mukaansa viime vuoden kyselyn jälkeen opiskelijat yrittivät pyytää Meri-Lapin Kuntapalveluista myös tietoa hävikkiruuan määrästä Melissassa. Kun vastaajalle paljastui, mihin tietoa tarvitaan, viestittely lopahti.

"Kaikki palaute otetaan vakavasti"

Meri-Lapin Kuntapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Aulis Martikainen harmittelee, että nuoret ovat saaneet moisen mielikuvan.

– Kaikki palaute otetaan vakavasti, voin vakuuttaa sen, Martikainen painottaa.

Hänen mukaansa molempien kyselyiden tulokset käydään läpi talon sisällä. Niistä on määrä myös keskustella tilaajan eli Kemin kaupungin kanssa.

– Me katsotaan lukion kanssa, että olemmeko noudattaneet palvelusopimusta ja sen jälkeen katsotaan, että mihin toimenpiteisiin ryhdytään, Martikainen sanoo.

Kemi on ruoka-asiassa sekä ostaja että palvelun tuottajan suurin omistaja. Kaupunki omistaa Meri-Lapin Kuntapalvelut Oy:stä 48 prosenttia.