Sipilällä ja Risikolla eri näkemykset tietovuodon vaikutuksista – Sipilä: Ei vaikuta tiedustelulain valmisteluun

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi aiemmin päivällä toimittajille että tapauksella voi olla vaikutusta valmistelun loppusuoralla oleviin tiedustelulakeihin.

tietovuoto
Tikkakosken sotilasalue.
Jyväskylän varuskunta-alue Tikkakoskella on tarkkaan vartioitu. Helsingin Sanomien mukaan alueella toimii tiedustelua harjoittava Viestikoekeskus.Simo Pitkänen / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo pitävänsä viikonloppuna julki tullutta tietovuotoasiaa vakavana. Pääministeri ei kuitenkaan usko, että tapauksella on vaikutusta tiedustelulakien valmisteluun.

– Ei tiedustelulain valmisteluun tällä ole (vaikutusta). Se kulkee omaa prosessiaan, Sipilä sanoi tänään maanantaina toimittajille.

Hieman aiemmin päivällä sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi toimittajille, että tapauksella voi olla vaikutusta tiedustelulakeihin. Risikko ei osannut vielä sanoa, minkälaisia vaikutukset voisivat olla.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa käsittelevän artikkelin, jossa oli käytetty lähteinä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja. Asiasta aloitettiin rikostutkinta. Eilen sunnuntaina Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä. Lue täältä lisää kohun käänteistä.

Helsingin Sanomat on perustellut (siirryt toiseen palveluun) Puolustusvoimien salaiseksi luokittelemien tietojen julkaisua juuri valmisteilla olevalla tiedustelulainsäädännöllä. Päätoimittaja Kaius Niemen mukaan jutun tarkoitus oli kertoa lukijoille sotilastiedustelun suhteesta tiedustelulainsäädäntöön.

Sipilä: Nyt täytyy arvioida, mistä vuoto on tullut

Pääministerin mukaan nykyinen lainsäädäntö on tietovuotoasiassa hyvin selkeä.

– Tiedon luovuttaminen, levittäminen, julkaiseminen on rangaistavaa ja siitä näkökulmasta nyt asiaa käsitellään ja poliisi tutkii, Sipilä sanoi.

Mahdollisia lakimuutoksia arvioidaan sen jälkeen, kun poliisitutkinta ja selvitykset ovat valmiita, Sipilä sanoo.

Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa Helsingissä 18. joulukuuta. Juha Sipilä kertoi, että hallitus kokoontuu huomenna käsittelemään HS:n tietovuotoasiaa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sipilän mukaan poliittisia seurauksia ei ole odotettavissa.

– Meidän täytyy nyt arvioida, mistä tässä on kysymys, mistä vuoto on syntynyt, Sipilä sanoi.

– Totta kai aina lopulta täytyy arvioida myös sitä, onko lainsäädäntö ajan tasalla. Uskon kyllä, että lainsäädäntö meillä on tässä ajan tasalla, pääministeri jatkoi.

Sipilä: Ei informoitavaa eduskunnalle

Sipilän mielestä tapauksessa ei ole hallituksen puolelta informoitavaa eduskunnalle.

Median toimintaan asiassa Sipilä ei halunnut ottaa kantaa.

Pääministerin mukaan hallitus sekä tasavallan presidentin johdolla kokoontuva ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelevät tietovuototapausta huomenna tiistaina pidettävissä kokouksissaan.