Tornion panimo avaa myymälän alkuvuodesta – suunnitelmissa myös oma lonkero

Tornion panimo on tyytyväinen alkoholilain uudistukseen, koska se vähentää sääntelyä.

pienpanimo
Olutmallas.
Tornion panimo avaa myymälän tammikuun alussaMinna Aula / Yle

Tornion panimossa ollaan tyytyväisiä alkoholilain uudistuksen vaikutuksista pienpanimoihin.

– Kyllähän tämä on ihan positiivinen päätös, kun Suomessa mennään vapaampaan suuntaan myös alkoholiasioissa. Suoramyyntioikeus pienpanimoilla on ehdottomasti kovasti odotettu uutuus, sanoo panimon johtaja Kaj Kostiander.

Torniossa aiotaankin hyödyntää uuden alkoholilain tuomia mahdollisuuksia heti ensi vuoden alussa. Tornioon ollaan avaamassa 35 neliön myymälä.

– Kiireen vilkkaan tässä juuri esimerkiksi kassajärjestelmiä valmistellaan. Vielä on vähän mysteeri, päästäänkö avaamaan heti tammikuun alussa, kun joulu painaa päälle. Pyrkimys on kuitenkin saada myymälä auki heti tammikuun alussa, Kostiander kertoo.

Kaj Kostiander Tornion Panimon panimojohtaja.
Tornion panimon johtaja Kaj Kostiander.Minna Aula / Yle

Tornion panimo suunnittelee omaa lonkeroa

Alkoholilain uudistus poistaa valmistustaparajoituksen. Se tarkoittaa, että ruokakaupoissa voidaan myydä juomasekoituksia, joissa on lantrattu tislattua alkoholia. Aiemmin kaupoissa on saanut myydä vain käymisteitse valmistettuja tuotteita.

Tornion panimo tislaa omaa giniä, joten on luontevaa, että se aikoo valmistaa myös omaa lonkeroa.

– Oman lonkeron valmistamista selvitetään. Ilman muuta aiomme sitä tehdä. Pohdimme lähinnä sitä, minkälaiseen greippijuomaan giniä sekoitetaan.

Panimo ei saa kuitenkaan itse myydä suoraan muuta kuin olutta.

Myös 12 prosentin vahvuutta pohditaan

Uusi laki sallii pienpanimoiden myydä suoraan enintään 5,5:n prosentin vahvuista olutta. Jos vuosituotanto on enintään puoli miljoonaa litraa, pienpanimot voivat myydä jopa kahdentoista prosentin tuotteita.

– Kun suoramyynnin kannalta ajattelee isompia prosentteja, niin voimme tehdä pieniä erikoiseriä myyntiin tänne panimolle. Voimme tuoda tänne myyntiin esimerkiksi barley wine eli suoraan käännettynä ohraviini -oluita. Näiden osuus ei varmaan kuitenkaan tule olemaan kovin iso suhteessa liiketoiminnan kokoon.

Erityisen vahvojen oluiden myynnin suhteuttamista pienempään kokonaistuotantoon panimon johtaja pitää ristiriitaisena. Toisaalta uusi laki kannustaa kasvuun, mutta toisaalta liian iso kasvu väkevissä oluissa torppaa suoramyyntiluvan.

– Se on kyllä erittäin ristiriitaista. Meillä Torniossa rajakauppa on erittäin merkittävää. Voi olla, että tällainen raja tulee jollekin pienpanimolle Suomessa kasvun rajaksi, Kostiander sanoo.

Torniossa tavoitellaan edelleen isoa kasvua

Tornion panimon kuluvan vuoden tuotanto on noin 180 000 litraa. Pari vuotta sitten yhtiö ilmoitti tavoitteekseen viiden miljoonan litran vuosituotannon, menossa olevassa osakeannissa tavoitteeksi on asetettu 750 000 litraa vuoteen 2020 mennessä.

Panimon tämänhetkinen kapasiteetti on 2,5 miljoonaa litraa.

– Edelleen meillä on tavoitteena viisi miljoonaa litraa. Mutta olemme joutuneet venyttämään aikajanaa. Markkina on muuttunut radikaalisti. Lakimuutos saatiin nyt, vain puolitoista vuotta myöhässä. Lyhyessä ajassa on tullut 40 pienpanimoa lisää. Vaikea sanoa, mihin tämä on menossa.

Tavoitteena tehdä voittoa ensi vuonna

Kostiander tukeutuu pienpanimoiden menestykseen muualla maailmassa.

– Maailmalla pienpanimoiden osuus on kasvanut radikaalisti eli Suomessa pienpanimoille on enemmän tilaa kuin mikä pienpanimoiden markkinaosuus on tällä hetkellä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pienpanimoiden markkinaosuus on ollut jopa 20 prosenttia, kun Suomessa se on tällä hetkellä alle neljä.

Kostianderin mukaan kasvulukemat saavutetaan seuraavien vuosien aikana, siis alle kymmenessä vuodessa. Voitolliseksi yhtiö aikoo päästä ensi vuonna ja osingonmaksun luvataan alkavan lähivuosina.