1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköinen äänestys

Riskit ylittävät hyödyt – työryhmä ei suosita nettiäänestystä vaaleihin

Oikeusministeriön asettama työryhmä päätyi päinvastaiselle kannalle kuin edellinen nettiäänestystä pohtinut työryhmä pari vuotta sitten.

Sähköistä äänestystä on testattu Suomessa, mutta kokemukset eivät ole ole olleet riittävän rohkaisevia. Kuva: Yle

Nettiäänestystä pohtinut oikeusministeriön työryhmä ei suosita sähköisen äänestyksen käyttöönottoa yleisissä vaaleissa, koska sen riskit ovat suurempia kuin hyödyt. Riskeiksi tunnistettiin muun muassa vaalituloksen laaja manipulointi, vaalien häirintä palvelunestohyökkäyksillä ja vaalisalaisuuden laajamittainen murtuminen.

Helmikuussa asetettu työryhmä on luovuttanut loppuraporttinsa oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.). Raportissaan työryhmä päättyi päinvastaiselle kannalle, kuin nettiäänestystä 2013-2015 pohtinut edellinen oikeusministeriön asettama työryhmä. Silloinen työryhmä suositeli nettiäänestyksen kokeilua kunnallisissa kansanäänestyksissä.

Paperilippu varmempi

Nyt työryhmä korostaa, että teknisesti nettiäänestys on toteutettavissa, mutta teknologia ei vielä ole riittävän hyvällä tasolla. Puutteita on muun muassa varmennettavuuden ja vaalisalaisuuden yhteensovittamisessa. Työryhmän mukaan suurin riski kohdistuu luottamukseen ja sen menettämiseen. Luottamuksen horjuttamiseen voi riittää pelkästään valheellisten tietojen ja huhujen levittäminen.

Perinteisessä paperilipuilla tapahtuvassa äänestyksessä äänet ovat työryhmän mukaan konkreettisesti laskettavissa ja tarkistettavissa, jolloin voidaan helposti kumota ainakin vaalituloksen manipulointiin liittyvät epäilyt.

Nettiäänestämisen on toivottu parantavan äänestysaktiivisuutta. Työryhmä kuitenkin arvioi netin vaikutuksen pieneksi. Kokemukset muista maista osoittavat nettiäänestyksen vaikuttaneen äänestysaktiivisuuteen varsin vähän.

Kokeilu epäonnistui 2008

Sähköistä äänestystä kokeiltiin Suomessa ensimmäistä kerta vuonna 1972 Kauniaisten kuntavaaleissa. Vuonna 2008 kokeiltiin kolmessa kunnassa: Kauniaisessa, Karkkilassa ja Vihdissä. Äänestysongelmien (siirryt toiseen palveluun)vuoksi vaalit piti näissä kunnissa kuitenkin uusia.

Virossa (siirryt toiseen palveluun)on ollut nettiäänestysmahdollisuus vuodesta 2005. Myös Sveitsissä on käytössä nettiäänestys ja Liettua valmistelee sitä. Norjassa, Ranskassa ja Ruotsissa on kokeiltu nettiäänestystä, mutta siitä on luovuttu ainakin toistaiseksi.

**Lue lisää: **

Innostus nettiäänestykseen on lopahtanut Euroopassa turvallisuusuhkien takia

Kyberturvallisuuden asiantuntijat eivät luota nettivaaleihin: "Mahdollista vasta Star Trek -maailmassa"

Presidentinvaalit 2018: Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)