Hallitus ja presidentti saavat selvityksen kohutusta tietovuodosta – Sipilä: "Tämä on vakava asia"

Kohu alkoi, kun Helsingin Sanomat julkaisi Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa käsittelevän artikkelin, jossa oli käytetty lähteinä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

tietovuoto
Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa Helsingissä 18. joulukuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus käsittelee tiistaina Helsingin Sanomille tehtyä tietovuotoa. Hallitus saa asiasta raportin sisäministeriöltä ja puolustusministeriöltä.

Myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön johdolla kokoontuva ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta saa raportin tiedoksi.

– Tämä on vakava asia, se on selvää. Lainsäädäntömme on tässä asiassa käsittääkseni hyvin selkeä. Tiedon luovuttaminen, levittäminen ja julkaiseminen on rangaistavaa. Siitä näkökulmasta asiaa nyt käsitellään ja poliisi tutkii, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi maanantaina.

Pääministerin mukaan nyt on arvioitava, onko tietovuoto aiheuttanut vahinkoa.

– Totta kai meidän täytyy arvioida, mistä tässä on kysymys, mistä vuoto on syntynyt. Ja totta kai aina täytyy lopulta arvioida myös sitä, onko lainsäädäntö ajantasalla. Uskon kyllä, että on, hän sanoi.

Sipilä ei usko, että asialla on vaikutusta tiedustelulakien valmisteluun.

– Se kulkee omaa prosessiaan.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan tapauksella taas voi olla vaikutusta tiedustelulakeihin.

– Tämä on nyt kaiken kaikkiaan arvioitava. Nythän on siinä mielessä hyvä tilanne, että meillä on vielä laki auki ja aina voi eduskunnassakin vielä tehdä muutoksia, hän sanoi maanantaina.

Risikko ei vielä osannut sanoa, mitä vaikutukset voisivat olla.

Kohu alkoi viikonloppuna

Kohu sai alkunsa, kun Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa käsittelevän artikkelin, jossa oli käytetty lähteinä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

Asiasta aloitettiin rikostutkinta. Sunnuntai-iltana Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi pitää kotietsintää (siirryt toiseen palveluun) lehdistön toimintaedellysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavana.

Voit lukea lisää kohun käänteistä tästä.

Helsingin Sanomat on perustellut (siirryt toiseen palveluun) Puolustusvoimien salaiseksi luokittelemien tietojen julkaisua juuri valmisteilla olevalla tiedustelulainsäädännöllä.

Päätoimittaja Kauis Niemen mukaan jutun tarkoitus oli kertoa lukijoille sotilastiedustelun suhteesta tiedustelulainsäädäntöön.

Lisää aiheesta:

Sipilällä ja Risikolla eri näkemykset tietovuodon vaikutuksista – Sipilä: Ei vaikuta tiedustelulain valmisteluun

Sisäministeri pitää Viestikoekeskus-kohua erittäin vakavana: Voi olla vaikutuksia tiedustelulakeihin

Sisäministeri pitää Viestikoekeskus-kohua erittäin vakavana: Voi olla vaikutuksia tiedustelulakeihinRuotsissa tiedustelulaitos viestii avoimesti – HS:n tietovuoto-jutun kaltaiset "paljastukset" on jo kerrottu verkkosivuilla

"Äärimmäisen poikkeuksellista" – 4 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää poliisin erityisestä kotietsinnästä

Viestintäoikeuden professori: Lähdesuoja ei vaarantunut kotietsinnässä

KRP kotietsinnästä: Helsingin Sanomien toimittajan epäillään pyrkineen tuhoamaan todistusaineistoa