Verkko-ostosten suosio näkyy Postissa – Kiinasta tilattuja lähetyksiä voi joutua odottamaan yli joulun

Tiistaina ja keskiviikkona postitetut kotimaan lähetykset ehtivät jouluksi perille.

posti
Posti
Viivi Sihvonen / Yle

LietoPostissa on vuoden kiireisin aika. Tämä näkyy Liedon logistiikkakeskuksessa, jossa käsitellään joulun alla noin 100 000 lähetystä päivittäin.

Postin mukaan suomalaiset tilaavat yhä enemmän ostoksia ulkomailta. Verkkokaupan suosio on huomattu myös Liedossa, joka on Vantaan ohella ulkomaisten verkkokauppapakettien lajittelukeskus.

– Paketteja menee, ja paljon. Jo marraskuun Black Friday näytti, että suomalaiset tekivät paljon verkko-ostoksia, sanoo Liedon logistiikkakeskuksen tuotantopäällikkö Anne Islander.

Pakettien volyymi näkyy joulukaupassakin. Posti toimitti viime viikolla asiakkailleen 1,2 miljoonaa pakettia, mikä ylitti aiemman ennätyksen Postin kuljettamien pakettien viikkovolyymissa.

Posti
Viivi Sihvonen / Yle

Pop-up noutopisteet palvelevat

Verkkokaupan kasvun myötä Posti on avannut uusia palvelupisteitä jouluksi. Palvelupisteitä on yli 1 500, joista yli 500 on pakettiautomaatteja ja yli sata väliaikaisia noutopisteitä.

Kiinasta tilatut lähetykset eivät välttämättä ehdi jouluksi perille, sillä osa verkkokauppalähetyksistä odottaa edelleen kuljetusta lähtömaassa.

– Kiinassa odottaa Suomeen tuloa paljon lähetyksiä. Valitettavasti emme voi Postina tehdä niille mitään ennen kuin ne ovat täällä. Varautuisin odottamaan niitä lähetyksiä, sanoo Liedon logistiikkakeskuksen tuotantopäällikkö Anne Islander.

Pakettien ohella joulukorttikin pitää edelleen pintansa, ja niitä lähetetään tänäkin vuonna miljoonia.

Kotimaan paketit pitää lähettää posteista viimeistään tiistaina 19.12. ja pakettiautomaateilta keskiviikkona 20.12. Kotimaan ikimerkillä joulukortti ehtii jouluksi perille, kun sen lähettää viimeistään 20.12.

Viime vuonna Postin kautta kulki ennätykselliset 34 miljoonaa pakettia. Joulukortteja suomalaiset lähettivät 29 miljoonaa.

Posti
Viivi Sihvonen / Yle