Vaasan hallionnettomuuden syyn selvittäminen kestää pitkään – Konserttiyleisön kuvaamat videot apuna poliisitutkinnassa

Poliisin paikkatutkinnan arvioidaan olevan valmis keskiviikkona. Sen jälkeen muut viranomaiset jatkavat omia tutkimuksiaan hallissa ja päättävät hallin käyttöönotosta.

jäähallit
Romahduksen jälkiä Vaasan jäähallissa.
Romahduksen jälkiä Vaasan jäähallissa.Samppa Toivonen / Lehtikuva

Poliisi on jatkanut koko päivän eilen sunnuntaina Vaasa Arenalla sattuneen jäähallionnettomuuden tutkintaa.

Sunnuntaina illalla noin 150 kiloa painava ilmastointiputki tuli alas jäähallin katosta kesken konsertin ja toi mukanaan myös valaisinkiskon. Kymmenkunta henkilöä loukkaantui.

– Teknisiä tutkimuksia jatketaan ja yritetään selvittää, miksi ilmastointiputken kiinnikkeet ovat pettäneet. Toistaiseksi ei ole tullut esiin mitään rikokseen viittaavaa eikä ole aihetta epäillä laiminlyöntejä, sanoo viestintäpäällikkö Mikael Appel Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Tähän mennessä tutkimuksissa on selvinnyt, että konsertin järjestäjät tai sen järjestelyt eivät liity mitenkään onnettomuuteen. Raskasta joulua -konsertin järjestäjät pääsivät maanantaina halliin purkamaan lavarakenteita.

Tutkimukset jatkuvat jopa kuukausia

Mikael Appelin mukaan onnettomuuden syiden selvittäminen tulee viemään aikaa. Hän arvioi, että poliisitutkimukset jatkuvat viikkoja, ehkä jopa kuukausia.

– Siinä menee aikansa, kun asiantuntijat alkavat tutkia materiaaleja. Tänään emme tiedä juurikaan enemmän kuin eilen illalla, mutta kunhan pääsemme näkemään kattoa lähempää, olemme jo viisaampia.

Jäähallin katto on korkealla, joten paikalle tarvitaan nosturi tarkempia tutkimuksia varten. Nosturi saadaan paikalle mahdollisesti tiistaina.

Jäähalli on tällä hetkellä käyttökiellossa. Poliisin paikkatutkinnan arvioidaan olevan valmis keskiviikkona, jonka jälkeen muut viranomaiset jatkavat omia tutkimuksiaan hallissa ja päättävät hallin käyttöönotosta.

Poliisi pyytää yleisöltä videoita

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu lukuisia videoita sunnuntai-illan onnettomuudesta sekä myös aikaisemmin kuvattuja videoita, joiden perusteella on epäilty, että ilmastointiputken kiinnikkeissä olisi ollut vikaa jo ennen sunnuntaita.

Myös poliisi on kiinnostunut videoista itse tapahtumasta, sekä aikaisemmin kuvatuista videoista, joissa on mahdollisesti näkyvissä ilmastointiputken liikkuminen.

Poliisi pyytää videoita kuvanneiden ihmisten ottavan yhteyttä sähköpostitse vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun). Videoita tai linkkejä videoihin voi liittää viestiin.

Maanantaina iltapäivään mennessä poliisi oli saanut käyttöönsä jo toistakymmentä videota.