Lähteet: Trump aikoo poistaa ilmastonmuutoksen turvallisuusuhkien listalta

Presidentti Donald Trump julkistaa maanantaina Yhdysvaltojen uuden kansallisen turvallisuusstrategian.

ilmastonmuutos
Donald Trump vastasi toimittajien kysymyksiin Washington D.C:ssä 17. joulukuuta.
Donald Trump vastasi toimittajien kysymyksiin Washington D.C:ssä 17. joulukuuta.Chris Kleponis / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo pudottaa ilmastonmuutoksen pois kansallisesta turvallisuusstrategiasta, kertovat lähteet presidentinhallinnosta. Asiasta kirjoittaa muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Alustavien tietojen mukaan uusi strategia painottaa taloutta. Ilmastoa ja ympäristöä koskevat kysmykset mainitaan, mutta ilmastonmuutosta ei enää listata kansalliseksi turvallisuusuhaksi kuten presidentti Barack Obaman aikana.

Toisen lähteen mukaan samat argumentit, joilla Trump perusteli Pariisin ilmastosopimuksen ulkopuolelle jäämistä, ovat toimineet ohjenuorana myös turvallisuusstrategiaa muotoiltaessa.

Paluu kylmän sodan aikaan

The New York Times kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että uudessa strategiassa kuvaillaan suurvaltojen välisen kilpailun palanneen muutaman vuosikymmenen tauon jälkeen.

"Suurvalloilla" viitataan Kiinaan ja Venäjään, joiden kuvaillaan pyrkivän kasvattamaan armeijoitaan sekä kontrolloimaan informaatiota ja laajentamaan vaikutusvaltaansa.

– Tämä kilpailu vaatii Yhdysvaltoja uudistamaan strategiaa, jota maa on noudattanut kaksi viime vuosikymmentä – käytäntöjä, jotka ovat perustuneet sille oletukselle, että yhteistyö ja kilpailijoiden mukaan tuominen kansainvälisiin instituutioihin sekä globaaliin kauppaan tekisi niistä luotettavia yhteistyökumppaneita, dokumentissa sanotaan New York Timesin mukaan.

Lisäksi strategiassa puhutaan esimerkiksi siitä, miten Yhdysvaltojen tulisi hillitä Kiinan taloudellisia pyrkimyksiä maailmalla. Ero Obaman hallinnon turvallisuusstrategiaan on jälleen suuri, sillä aiemmin Kiinasta on puhuttu kumppanina.

Trumpin on määrä julkaista uusi kansallinen turvallisuusstrategia maanantaina. Toisin kuin aiemmat presidentit, Trump aikoo pitää puheen julkaisun yhteydessä.

Lähteet: AP