1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oriola-Kd Corporation

Lääketoimitusongelmista kärsinyt Oriola vaihtaa toimitusjohtajaa – yhtiöltä myös tulosvaroitus

Oriolalla on ollut merkittäviä ongelmia lääketoimituksissa syksyn aikana.

Oriola-konsernin toimitusjohtaja Eero Hautaniemi Kuva: Brand Photo Oy / Oriola-konserni

Lääketoimitusongelmien kanssa kamppailleen lääketukkuri Oriolan toimitusjohtaja Eero Hautaniemi jättää tehtävänsä heti, yhtiö kertoi alkuillasta. Uutena toimitusjohtajana aloittaa Robert W. Andersson viimeistään maaliskuun alussa.

Oriola on myös antanut tulosvaroituksen, sillä yhtiön koko vuoden tuloksen uskotaan jäävän selvästi viimevuotisesta. Yhtiö arvioi, että jatkuvien toimintojen oikaistu liikevoitto jää tänä vuonna noin 40 miljoonaan euroon, kun viime vuonna voittoa tuli noin 60 miljoonaa.

Lääketoimitussotkuun liittyviä kustannuksia näyttäisi kertyvän ainakin 10-11 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan summa koostuu menetystä myynnistä ja rahdeista sekä lisäresursoinnin aiheuttamista kustannuksista.

Oriolalla on ollut merkittäviä ongelmia lääketoimituksissa syksyn aikana. Taustalla ovat uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät pulmat, jotka nousivat julkisuuteen syyskuun alkupuolella.

Marraskuun loppupuolella Oriolan lääketuotteiden toimitukset olivat palanneet lähes normaaleiksi, kertoi tuolloin julkaistu Apteekkariliiton apteekkikysely. Muissa kuin lääketuotteissa puutteita oli enemmän, ja myös laskutuksessa oli tuolloin yhä ongelmia.

Oriola on merkittävä lääkealan tukkukauppa, sillä sen kautta kulkee arviolta noin puolet Suomessa toimitettavista lääkkeistä. Apteekkien lisäksi lääkkeitä toimitetaan esimerkiksi sairaaloihin.

Oriolan väliaikaisena toimitusjohtajana toimii Kimmo Virtanen.

Lue myös:

Lääkejakelun uudistuksesta teetetään selvitys

Apteekkariliitto: Oriolalla edelleen ongelmia lääkkeiden toimittamisessa

Lääkejakelun häiriö paljasti alan markkinoilla piilevän ison riskin – yksinoikeus sulkee vaihtoehtoiset jakeluväylät