Analyysi: Ramaphosa voitti ANC:n historialliset vaalit, mutta pystyykö hän pelastamaan Nelson Mandelan perinnön?

Presidentti Jacob Zumaa vastustavan Cyril Ramaphosan odotetaan puuttuvan lahjontaan, mutta kysymys kuuluu, pystyykö hän yhdistämään kansan syvät rivit.

Afrikan kansalliskongressi (ANC)
ANC:n johtajuudesta kamppailleet pääehdokkaat
ANC:n johtajuudesta kamppailleet pääehdokkaat Nkosazana Dlamini-Zuma ja Cyril Ramaphosa.

*KAPKAUPUNKI *Pitkän, pitkän odottelun jälkeen tulokset vihdoin selvisivät. Cyril Ramaphosa nousi kannattajiensa riemun saattelemana lavalle puolueensa eteen ensimmäistä kertaa Afrikan kansalliskongressin ANC:n puheenjohtajana.

Ramaphosa kävi kampanjaa lupaamalla puuttuvansa Etelä-Afrikan rehottavaan korruptioon, ja korruptiosyytöksissä vellovan presidentin Jacob Zuman on nyt syytä olla huolissaan. Ramaphosalta odotetaan toimintaa eli pidätyksiä ja oikeudenkäyntejä.

Ramaphosan voitto tarkoittaa myös, että presidentti ja puoluejohto ovat eri leireissä, ja huoli puolueen jakautumisesta kannattaa nyt ottaa tosissaan.

Ramaphosan on nyt helppo hymyillä, mutta helppoa ANC:n johtaminen ei tule olemaan.

Puolue on historiallisessa kriisissä ja sen rivit ovat syvästi jakautuneet. Presidentti Jacob Zuma saattaa kohdata saman tempun, jonka hän itse teki edeltäjälleen Thabo Mbekille pian sen jälkeen, kun Zuma vuonna 2007 valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Puolue äänesti Mbekin ulos ennen aikojaan, ja hän jätti presidentin viran.

Ramaphosan voitto miellytti pörssiä

Zuma ja hänen ex-vaimonsa, puheenjohtajavaalit Ramaphosalle hävinnyt Nkosazana Dlamini-Zuma, ovat suosittuja ANC:n ydinkannattajien eli maaseudun köyhien keskuudessa. Ramaphosa taas kuuluu maan rikkaimpiin liikemiehiin ja on erityisesti keskiluokan suosikki.

Ramaphosan voitto tarkoittaa kuitenkin, että Etelä-Afrikan kuralla oleva talous tulee saamaan kipeästi kaipaamaansa piristysruiskeen. Pörssit innostuivat jo maanantaina Ramaphosan suosikkiasemasta, ja eteläafrikkalainen valuutta randi vahvistui. Myös ulkomaalaiset sijoittajat innostuvat todennäköisesti Ramaphosan voitosta, koska hänellä on hyvät suhteet liike-elämään.

Ramaphosa on odottanut tätä hetkeä kauan. Hänellä oli 1990-luvun alussa tärkeä asema neuvotteluissa rotuerottelun päättymisestä ja närkästyi, kun Nelson Mandela ei valinnut häntä varapresidentikseen vuonna 1994. Hän siirtyi liike-elämään, vaurastui ja palasi vasta myöhemmin politiikkaan.

ANC:n kannatus tällä hetkellä poikkeuksellisen alhainen

Nyt hänellä on tähtäimessä presidentinvaalit 2019. Ennen oli lähes varmaa, että ANC:n puheenjohtaja myös nousee presidentiksi. Enää se ei ole kiveen hakattua.

ANC on ollut vallassa vuodesta 1994, mutta kannattajaluvut ovat nyt historiallisen alhaiset ja oppositio vahvoilla.

Ramaphosa on luvannut puuttua Etelä-Afrikassa rehottavaan korruptioon, mutta ongelmalla on syvät juuret, eikä sitä hetkessä ylhäältä kitketä. Hänen voittonsa tuo lahjontaan kyllästyneille eteläafrikkalaisille toivoa, mutta työttömyyden kitkemisessä ja talouden elvytyksessä täytyy näkyä nopeita tuloksia.

Myös menneisyyden möröt saattavat pelotella Ramaphosaa.

Oppositio tulee muistuttamaan häntä roolistaan Marikanan kaivoksen verilöylyssä, jossa kuoli 34 kaivostyöntekijää vuonna 2012. 1980-luvulla kaivostyöntekijöiden ammattiliittoa perustamassa ollut Ramaphosa oli silloin kaivoksen omistaman Lonmin-yhtiön hallituksessa ja vaati toimenpiteitä lakkoilevia kaivostyöntekijöitä vastaan.

On yksi asia johtaa vallankumousta ja vapautusliikettä ja aivan eri asia johtaa liberaalia demokratiaa. Kysymys on, pystyykö ANC Ramaphosan johdolla vaihtamaan suuntaa. On vaikea ennustaa, miten ANC:n valtakauden mahdollinen loppu vaikuttaisi Etelä-Afrikan vakauteen.

Toisaalta, terveessä demokratiassa vaalien voittajaa ei yleensä tiedetä etukäteen.

Liselott Lindström

*LUE LISÄÄ: *Maahanmuuttajaperheen uskomaton nousu rikkauksiin ravistelee Nelson Mandelan perintöä Etelä-Afrikassa