Amerikkalaisasiantuntija Ylelle: "Tiedusteluyhteistyö jatkuu, koska sen on jatkuttava"

Tutkijan mielestä suurin riski on se, että vuodon myötä Venäjä pääsee tehtailemaan vääristeltyjä juttuja suomalaisesta sotilastiedustelusta.

Signaalitiedustelu

Suomessa vuodetut tiedot puolustusvoimien tiedustelusta eivät hetkauta ainakaan tutkija Gary Schmittiä, joka on työskennellyt vuosikymmeniä tiedustelun hallinnollisissa johtotehtävissä Washingtonissa.

– On itse asiassa yllättävää, että näitä tietoja ei ole julkistettu jo aiemmin, Schmitt sanoo Yle uutisille sen jälkeen kun hän on lukenut Helsingin Sanomien lauantain jutun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.

Schmitt ei usko, että vuodolla olisi seurauksia Suomen kansainväliselle tiedusteluyhteistyölle. Presidentti Sauli Niinistö arvioi Helsingin Sanomille maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että salaisten paperien vuodon takia Suomen luotettavuus kärsii yhteistyökumppanien silmissä.

Schmittin mukaan tiedusteluyhteistyö ei riipu vuodoista – sitä harjoitetaan, koska tietojenvaihtoa pidetään tarpeellisena.

– Tällainen julkisuus hankaloittaa asioita hiukan, mutta se ei vie pohjaa tiedustelutietojen vaihdolta, Schmitt sanoo.

Schmittin mukaan tiedusteluyhteistyötä harjoitetaan riippumatta siitä pystyvätkö maat pitämään salaisuuksiaan, koska yhteistyö on välttämätöntä.

– Yhteistyö jatkuu, koska sen on jatkuttava, Schmitt sanoo painokkaasti.

Gary Schmitt
Gary SchmittAmerican Enterprise Institute

Vertailun vuoksi Schmitt muistuttaa, että Yhdysvalloissa on vuosien varrella vuodettu vaikka kuinka paljon salaista tietoa maan tiedustelusta.

Schmitt on itse seurannut keskustelua tiedustelualan vuodoista läheltä, sillä hän on toiminut muun muassa senaatin tiedusteluvaliokunnan henkilökuntapäällikkönä sekä Ronald Reaganin aikana presidentin ulkomaantiedustelun neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Nykyisin Schmitt johtaa turvallisuusalan tutkimusta konservatiivisessa American Enterprise Institute -tutkimuslaitoksessa.

Yhdysvalloissa vuodot laittomia, mutta toimittajia ei syytetä

Gary Schmitt ei halua arvioida vuodon jälkeistä viranomaistoimintaa, koska ei tunne Suomen lakeja, mutta hän huomauttaa, että Yhdysvalloissa viranomaiset eivät ole turvautuneet oikeuslaitokseen mediaa vastaan.

Schmittin mukaan Yhdysvalloissa kaiken tiedon julkaiseminen signaalitiedustelusta on rikos, mutta lakia ei ole edes yritetty panna toimeen.

Vaikka Yhdysvaltain omasta signaalitiedustelusta on kerrottu julkisuudessa paljonkin jo vuosikymmenten ajan, Schmittin tietojen mukaan yhtäkään median edustajaa ei ole pantu paljastusten johdosta syytteeseen.

Tutkija: Venäjälle lähinnä propaganda-arvoa

Gary Schmitt ei usko, että Helsingin Sanomien paljastuksissa sotilastiedustelun resursseista ja raportoinnista olisi ollut uutta tietoa Venäjälle, eikä Suomen yhteistyö muiden länsimaiden kanssa tule yllätyksenä.

– Venäläiset tuntevat varmaan jo hyvin tiedusteluyhteistyön, jota sen naapurimaat harjoittavat, Schmitt sanoo Ylen haastattelussa.

Schmittin mielestä vuodetut tiedot eivät sinänsä ole suurikaan juttu, mutta hän epäilee, että vuoto johtaa helposti uusiin vuotoihin.

– Silloin ajaudutaan kaltevalle pinnalle, Schmitt luonnehtii.

Venäjä pystyy Schmittin mukaan hyödyntämään tietovuotoa lähinnä propagandassaan, jota se levittää sekä viestimissä että sosiaalisessa mediassa.

Schmitt uskoo, että Venäjä voi kylvää vääristeltyjä juttuja Suomen tiedusteluyhteistyöstä.

– Sillä on merkitystä, että venäläiset voivat aiempaa helpommin käyttää näitä tietoja aiheuttaakseen lisää ongelmia Suomessa. Kyse on siis valeuutisista, jotka pohjautuvat oikeisiin uutisiin, Schmitt sanoo.

– Se pakottaa demokraattiset hallitukset vastaamaan väitteisiin, ja joskus jutut alkavat elää omaa elämäänsä, vaikka ne eivät olisi tottakaan, Schmitt arvioi.

Lue lisää:

Viestikoekeskus-jutussa epäiltynä ainakin Helsingin Sanomien toimittajia – Tutkinnanjohtaja: "Kysymyksessä on vakava asia"

"Äärimmäisen poikkeuksellista" – 4 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää poliisin erityisestä kotietsinnästä

Hallitus ja presidentti saavat selvityksen kohutusta tietovuodosta – Sipilä: "Tämä on vakava asia"

Sipilällä ja Risikolla eri näkemykset tietovuodon vaikutuksista – Sipilä: Ei vaikuta tiedustelulain valmisteluun

Sisäministeri pitää Viestikoekeskus-kohua erittäin vakavana: Voi olla vaikutuksia tiedustelulakeihin

Tiedusteluasiantuntija: Tietojen vuotaminen saattoi olla tahallinen teko

KRP kotietsinnästä: Helsingin Sanomien toimittajan epäillään pyrkineen tuhoamaan todistusaineistoa

Salaisia asiakirjoja, vasaroitu kiintolevy ja kotietsintä – Lue tästä Viestikoekeskus-kohun käänteet

Päätoimittajat hämmästelevät Viestikoekeskuksen tietovuotoon liittyvää kotietsintää: "Raju käänne, syytä olla huolissaan"

Lähteet: Yle Uutiset