Herätys: Hallitus käsittelee tietovuotoa, jätemaksut voivat nousta, Lappiin saapuu lumipyry

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa Helsingissä 18. joulukuuta. Juha Sipilä kertoi, että hallitus kokoontuu käsittelemään HS:n tietovuotoasiaa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus ja presidentti saavat raportin tietovuodosta

Hallitus käsittelee tiistaina Helsingin Sanomille tehtyä tietovuotoa. Se saa asiasta selvityksen sisäministeriöltä ja puolustusministeriöltä. Myös hallituksen ulko-ja turvallisuuspolittinen ministerivaliokunta on koolla yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Raportti menee tiedoksi myös sinne.

Nousevatko jätemaksusi? Kuntapäättäjät huolissaan uudesta jätelaista

Hallitus haluaa tehdä yksityisille yrityksille tilaa jätemarkkinoilla. Kunnalliset toimijat ennustavat maksujen nousevan.

Sekajätettä jäteautossa.
Petra Ristola / Yle

Länsimetron voittaja ja häviäjä: ostoskeskukselle asiakasryntäys, työmatkalainen säästää oman auton ostoon

Kauppakeskus Isolla Omena porskuttaa hyvin. Ensin keskuksen laajennus ja nyt länsimetro ovat tuoneet rutkasti lisää asiakkaita.

Espoolainen Sara Malinen
Espoolainen Sara Malinen matkustaa julkisilla kulkuvälineillä töihin Helsinkiin. Nyt hän aikoo säästää omaan autoon, koska hänen työmatkansa pitenee tammikuussa metron liityntäliikenteen alkaessa.Ilkka Klemola / Yle

Sen sijaan Espoon keskuksen takamailta Helsinkiin työmatkaa koiransa kanssa taittava Sara Malinen säästää omaan autoon, koska työmatka pitenee liikaa metron liityntäliikenteen alkaessa tammikuussa.

Puhemies Lohela selvittää eduskunnan pikkujoulujen lopettamista kokonaan

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) selvittää Eduskuntatalon kaikkien pikkujoulujen lopettamista. Viime torstain pikkujoulujuhlat eduskunnassa ovat nousseet uutisiin järjestyshäiriöiden vuoksi. Puhemies ilmoitti pyytävänsä eduskuntaryhmiltä näkemyksiä asiasta.

Maria Lohela
Maria LohelaHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yhdysvallat: Pohjois-Korea on vastuussa ”WannaCry”-verkkohyökkäyksestä

Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea on ”suoraan vastuussa” niin kutsutusta WannaCry–verkkohyökkäyksestä, joka lamaannutti sairaaloita, pankkeja ja muita yhtiöitä eri puolilla maailmaa aiemmin tänä vuonna. Asiasta kertoi Valkoisen talon kotimaan turvallisuusneuvonantaja Tom Bossert.

Ohjelmoijista ja koodareista on jatkuva pula Suomessa.
Ritchie B. Tongo / EPA

Raiteilta suistuneen matkustajajunan uhrimäärä yhä epäselvä

Washingtonin osavaltiossa tapahtuneen junaonnettomuuden pelastustyöt jatkuvat. Junan 14:stä vaunusta 13 suistui kiskoilta. Matkustajajuna syöksyi sillan kaiteen yli vilkkaalle moottoritielle. Paikallisen poliisin mukaan turman seurauksena on kuollut kolme ja ainakin sata ihmistä on loukkaantunut.

Junaonnettomuus.
Kathryn Elsesser / AFP

Lappiin saapuu lännestä lumipyry

Alkuun tulee hyvin vähäistä sadetta maan keskivaiheilla, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Päivällä on suuressa osassa maata pilvipoutaa ja pakkasta, Lappiin saapuu iltapäivän aikana lumisateita ja illalla lunta sataa pohjoisessa pyryttämällä. Paikoin lumipeite voi karttua 5–10 sentillä.

Lue lisää osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta
Yle