1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump: Venäjä ja Kiina ovat Yhdysvaltojen kilpailijoita

Presidentti Donald Trumpin hallinto ei pidä ilmastonmuutosta uhkana Yhdysvaltojen turvallisuudelle.

Yhdysvaltojen politiikka
Presidentti Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump korosti Yhdysvaltojen kansallista etua kertoessaan uudesta turvallisuusstrategiasta.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvallat pitää jatkossa Venäjää ja Kiinaa kilpailijoina, presidentti Donald Trump sanoo. Hänen mukaansa kilpailijoiden kanssa on kuitenkin tehtävä yhteistyötä, mikäli se on kansallisen edun mukaista.

– Vastassamme on myös kilpailevat vallat, Venäjä ja Kiina, jotka pyrkivät haastamaan Amerikan vaikutusvallan, arvot ja vaurauden, Trump sanoi julkistaessaan Yhdysvaltojen uuden turvallisuusstrategian.

Trump nosti esimerkiksi yhteistyöstä terrori-iskusuunnitelmaan liittyvän vihjeen, jonka keskustiedustelupalvelu CIA antoi Venäjälle. Vihjeen ansiosta estetyssä iskussa olisi voinut Trumpin mukaan kuolla "tuhansia ihmisiä".

Trump ei selventänyt tarkemmin väitettään. Lähihistoriassa yli tuhat ihmistä on kuollut vain syyskuun yhdennentoista päivän terrori-iskuissa New Yorkissa, esimerkiksi Iltalehti muistuttaa. (siirryt toiseen palveluun)

Kilpailua ja omaa etua

Trumpin uusi turvallisuusstrategia poikkeaa selvästi hänen edeltäjänsä presidentti Barack Obaman strategiasta. Trumpin hallinto ei pidä ilmastonmuutosta turvallisuusuhkana, kun Obaman kaudella se nähtiin yhtenä keskeisistä uhkista.

Trumpin hallinto ei myöskään korosta muiden valtioiden kanssa tehtävää yhteistyötä tai kansainvälisiä järjestöjä. Trumpin mukaan Yhdysvallat vaalii jatkossakin liittosuhteita, mutta niiden on edistettävä Yhdysvaltojen omaa etua.

Trumpin puheessa kilpailulla ja kansallisella edulla oli yhteistyötä suurempi rooli.

– Amerikka on mukana pelissä, ja Amerikka voittaa, Trump sanoi.

Muuri mukana suunnitelmissa

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen on vastustettava ennen kaikkea roistohallintoja, terroristiverkostoja, kansainvälistä rikollisuutta ja muita "väkivaltaa ja pahuutta levittäviä tahoja".

Uusi turvallisuusstrategia vaatii presidentin mukaan muuria Meksikon rajalle sekä tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan.

Strategia korostaa Trumpin mukaan ensimmäistä kertaa taloudellista turvallisuutta. Se tarkoittaa hänen mielestään muun muassa verojen ja sääntelyn leikkaamista, Yhdysvalloille edullisempaa kansainvälistä kauppaa sekä infrastruktuurin jälleenrakentamista.

Lisäksi Trump haluaa päästä eroon puolustusbudjettia rajoittavista säädöksistä.

Lue myös:

Putin kiitti Trumpia terrori-iskun estäneistä tiedustelutiedoista – Kohteena olisi ollut Kazanin katedraali Pietarissa

Lähteet: Trump aikoo poistaa ilmastonmuutoksen turvallisuusuhkien listalta

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi