Lappajärvi lähtee Kaksineuvoisesta – Evijärvi päätti pysyä kuntayhtymässä

Järviseudun pienet kunnat kokivat jääneensä Kauhavan jalkoihin sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavassa kuntayhtymässä. Lappajärvellä tyytymättömyys johti kunnan eroon Kaksineuvoisesta. Evijärvi sen sijaan jatkaa kuntayhtymässä maakuntauudistukseen saakka.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lappajärven kunnanvaltuusto joulukuussa 2017.
Lappajärven valtuuston eropäätös kuntayhtymä Kaksineuvoisesta oli yksimielinen.Päivi Rautanen/Yle

Lappajärven ja Evijärven valtuustot tekivät maanantai-illalla odotetut päätökset jäsenyydestään kuntayhtymä Kaksineuvoisessa. Lappajärven valtuutetut päättivät yksimielisesti erota kuntayhtymästä ja aloittaa neuvottelut sote-palveluiden tuottamisesta Alajärven kanssa. Eron taustalla on Lappajärven ja kuntayhtymän välinen luottamuspula ja kuntayhtymän päätös keskittää lääkäripalvelut Kauhavalle.

Evijärvi puolestaan päätti ilman yhtäkään puheenvuoroa pysyä edelleen Kaksineuvoisessa, vaikka marraskuussa suurin osa valtuutetuista vaati valtuustoaloitteessa Kaksineuvoisesta eroamisen selvittämistä.

Lappajärven kunnanvaltuustossa käytiin asiasta keskustelu. Valtuutettujen puheenvuoroista kuulsi harmistusta, ärtymystä, kiukkua ja surua, mutta myös uskoa uuden järjestymiseen.

– Olemme olleet yksimielisiä asiasta jo pidempään, ja siksi olemme viime aikoina keskustelleet jo käytännön toteutuksesta. Meidän täytyy ensisijaisesti taata tämän kunnan palvelut ja kun se ei yhteistyössä Kaksineuvoisen kanssa näytä sujuvan, sitten on pitänyt katsoa muita vaihtoehtoja ja suuntia, pohtii kristillisdemokraattien valtuutettu Maria Viita-aho-Tohni.

"Kyllä me nuoret pärjäämme"

Juho Korpela on istunut Lappajärven valtuustossa nyt puolisen vuotta. Hän on valtuuston nuorin jäsen.

– Isoja päätöksiä olen päässyt heti tekemään, Juho Korpela tuumaa. Hän näkee maanantai-illan eroamispäätöksessä paljon mahdollisuuksia.

– Haluan olla takaamassa kunnan palveluja jatkossakin. Alajärvi suuntana on minulle luonnollinen kulkusuunta, kun itse tulen Ylipäästä.

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen on luvannut tarjota muun muassa etälääkäripalveluja.

– Meidän kunta on vanheneva ja vanhuksille digitaaliset palvelut voivat olla hankalia. Me nuoret ja työssäkäyvät kyllä pärjäämme, mutta minä ajattelen tässä päätöksenteossa ennen kaikkea meidän vanhenevaa väestöä, Juho Korpela perustelee.

Lappajärven valtuutetut Maria Viita-aho-Tohni, Juho Korpela ja Elina Löytömäki sekä kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi.
Lappajärven valtuutetut Maria Viita-aho-Tohni, Juho Korpela ja Elina Löytömäki sekä kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi.Päivi Rautanen/Yle

Työntekijöistä ja sosiaalipalveluista huoli

Keskustan valtuutettu Elina Löytömäki on edustanut Lappajärveä kuntayhtymä Kaksineuvoisen hallinnossa aina kuntayhtymän perustamisesta lähtien. Hänelle eropäätös on kova paikka.

– Olisin toivonut, jotta olisimme voineet pysyä kuntayhtymässä ja että siellä olisi otettu meidän pyyntömme lääkäripalveluiden säilyttämisestä tosissaan. Evijärveä ja Lappajärveä olisi pitänyt käsitellä kuntayhtymässä yhdenvertaisina Kauhavan kanssa.

Elina Löytömäki on syntyneestä tilanteesta surullinen. Hän sanoo Kaksineuvoisen kulkeneen monessa asiassa edelläkävijänä.

– Tämä päätös lisää työntekijöiden tuskaa. Pelkään, miten sosiaalipalvelut toteutuvat jatkossa ja mitä tämä myllerrys tekee hyvin toimiville käytänteille, Elina Löytömäki sanoo.

"Kauhavalle tuli kiire laittaa itseään sote-asentoon"

Lappajärven kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi myöntää, että pienten ja suurten kuntien välille syntyi luottamuspula kuntayhtymässä.

– Meitä ei kuunneltu. Tuntui siltä, että Kauhavalle tuli kiire laittaa itseään sote-asentoon. Siinä tulee olemaan aikamoinen vedätys Lapuan kanssa, että missä on sote-keskus vai onko molemmissa, Tuomo Lehtiniemi aprikoi.

Lappajärvi jättää eroanomuksensa vuoden loppuun mennessä. Ero tulee voimaan vasta 2019. Lappajärvellä elätellään nyt toiveita siitä, että Alajärvi pystyisi järjestämään Lappajärvelle lääkärin jo ensi vuodeksi.

Alajärvi tuottaa myös Vimpelin sote-palvelut. Tuomo Lehtiniemen mukaan uusi yhteistyökuvio kolmen kunnan kesken vaatii valtuuston päätökset myös Alajärveltä ja Vimpeliltä.

Evijärven valtuutetut pääsivät päätösten jälkeen tuomaroimaan valokuvakilpailua.
Evijärven valtuutetut pääsivät päätösten jälkeen tuomaroimaan valokuvakilpailua.Päivi Rautanen/Yle

Evijärven sijainti piti kiinni Kaksineuvoisessa

Evijärvelläkin jätettiin muutama viikko sitten valtuustoaloite, jossa suurin osa valtuutetuista toivoi kuntayhtymästä eroamisen selvittämistä. Valtuustoaloitteen jättivät allekirjoittamatta kokoomuksen, vasemmistoliiton ja demareiden valtuutetut.

– Eroaminen olisi ollut hätiköity päätös, sanoo kokoomuksen Markus Kattilakoski.

– Maantiede kertoo paljon. Evijärvi sijaitsee täällä pohjoisella reuna-alueella. Vaikka lääkäripalvelut ovat muuttumassa, Kaksineuvoisen palvelutarjonta on muuten hyvää, sanoo puolestaan keskustan valtuutettu, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Alkio.

Artikkeliin on tarkennettu Evijärven valtuustoaloitteen sisältöä 19.12.2017 klo 17.57. Valtuustoaloitteen allekirjoittaneet eivät vaatineet suoraan eroa kuntayhtymä Kaksineuvoisesta, vaan he halusivat kunnan selvittävän mahdollisen eroamisen vaikutukset.