1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fennovoima

Fennovoiman ydinvoimahanke epäilyttää Helsingissä ja Vantaalla – kaupungit selvittävät irtautumisen vaikutukset yhdessä

Aloitteen irtautumisesta tehneet valtuutetut ovat huolissaan veronmaksajille koituvista riskeistä.

Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Helsinki ja Vantaa alkavat yhdessä selvittää irtautumista Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

Helsingin kaupunginhallitus päätti eilen maanantaina selvittää ydinvoimalahankkeesta irtautumisen oikeudelliset ja taloudelliset vaikutukset vihreiden Emma Karin tekemän valtuustoaloitteen (siirryt toiseen palveluun) perusteella. Vantaan kaupunginhallitus hyväksyi samansisältöisen päätöksen viikko sitten.

Vielä viime toukokuussa yhteistä säveltä asiasta ei löytynyt, sillä tuolloin Vantaalla tehty irtautumisaloite ei saanut taakseen riittävästi valtuutettuja. Helsingissä käydyn toisen valmistelukierroksen ja Vantaalla tehdyn uuden aloitteen jälkeen kaupungit kuitenkin pääsivät asiassa samalle sivulle.

Kaupunkien edustajat keskustelivat osallistumisesta ydinvoimahankkeeseen syksyn aikana. Keskusteluissa todettiin, että yhteinen selvitys irrottautumisen oikeudellisista kysymyksistä ja energiayhtiölle koituvista taloudellisista vaikutuksista on tarpeellinen.

Selvitys on tarkoitus tehdä yhteistyössä energiayhtiön kanssa ensi kevään aikana.

Helsinki ja Vantaa liittyvät Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalaan yhdessä omistamansa Vantaan Energian kautta, joka on mukana ydinvoimalassa viiden prosentin osuudella. Helsinki omistaa Vantaan Energiasta 40, Vantaa 60 prosenttia.