Kalifornian palot riehuneet poikkeuksellisen kauan – liekkimeri saadaan hallintaan ehkä tammikuussa

Palomiesten mukaan paloja levittävä tuuli on puhaltanut kauemmin kuin ennen.

Kalifornia
Kalifornian Santa Barbaran piirikunnan palo ilmakuvassa
Kalifornian Santa Barbaran piirikunnan palo ilmakuvassaMike Eliason, Santa Barbara county / EPA

Kaliforniassa riehuvat laajat palot ovat tuhonneet jo 1 100 neliökilometriä maastoa. Kyseessä on Kalifornian tunnetun historian kolmanneksi pahin maastopalo.

Palo on tuhonnut yli tuhat asuin- ja liikerakennusta. Thomas-nimen saanut palo on ajanut yli 100 000 ihmistä pois kodeistaan.

Palot ovat osuneet pahimmin Santa Barbaran ja Venturan piirikuntiin Los Angelesin luoteispuolella.

Paloa sammuttamassa on 8 500 palomiestä, jotka ovat uupuneita jo kaksi viikkoa jatkuneeseen yhtämittaiseen työhön. Paloa lietsova Santa Anan tuuli on jatkunut poikkeuksellisen kauan.

– Yleensä Santa Anan tuuli kestää kaksi päivää. Kun tuuli on kestänyt jo 14 päivää, se on ennennäkemätöntä, sanoi Los Angelesin palokunnan kapteeni Rick Crawford Los Angeles Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– [Vuoden 2007] Zaca-palolta vei kahdeksan viikkoa polttaa 1 000 neliökilometriä. Thomas-palolta vei vain viikon mennä tuostakin ohi. En ole koskaan ollut joulukuussa tämänkaltaisessa maastopalossa, hän jatkoi.

Viimeisten kahden päivän aikana sää on hieman suosinut sammuttajia. Tuuli on ollut heikompi, ilmankosteus suurempi ja ilma aiempaa viileämpi.

Palokunnat ovat saaneet noin 50 prosenttia palosta hallintaan. Kalifornian metsä- ja palovirasto arvioi, että palo saadaan kokonaisuudessaan hallintaan tammikuun toisella viikolla.

Lue lisää Kalifornialle tyypillisestä Santa Anan tuulesta:

Kalifornian palo yksi osavaltion historian suurimmista – Näin syntyy paloja lietsova Santa Anan tuuli

Aiheesta lisää muualla:

Thomas Fire on course to become California's largest-ever wildfire (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters