Tampereen valtuusto luopuu Lex Veltosta: päättäjät saavat täyden palkkion jo tunnin kokoustamisen jälkeen

Tampere luopuu niin sanotusta Lex Veltosta, jolla pienennettiin kesken kokouksen lähtevien päättäjien palkkioita.

Tampereen kaupunginvaltuusto
Tampereen valtuusto
Mari Siltanen / Yle

Tampereen valtuusto on päättänyt helpottaa kokouspalkkioiden saamista. Valtuusto hyväksyi maanantaina päivitetyn hallintosäännön, johon kuului myös niin sanotusta Lex Veltosta luopuminen.

Lex Veltto puolitti kokouspalkkion, mikäli valtuutettu oli yli kolme tuntia kestäneessä kokouksessa alle kolme tuntia. Aikaraja säädettiin aiemmin tänä vuonna, kun julkisuudessa oli paheksuttu perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Pertti "Veltto" Virtasen tapoja. Hän poistui usein kokouksesta jo tunnin jälkeen.

Virtasen poistuminen pantiin merkille esimerkiksi silloin, kun valtuusto lokakuussa 2016 käsitteli raitiotien rakentamista Tampereelle. Virtanen perusteli tuolloin poistumisiaan Aamulehdelle (siirryt toiseen palveluun) muun muassa sillä, että hän halusi antaa tilaa varavaltuutetuille.

Nyt Tampereen valtuusto päätti palata vanhaan käytäntöön, jonka mukaan täyden kokouspalkkion saa, jos valtuutettu on ollut läsnä vähintään tunnin. Päätös syntyi vilkkaan keskustelun ja äänestyksen jälkeen. Vasemmistoliiton Sinikka Torkkola esitti palkkiosäännön palauttamista valmisteluun. Esitys hävisi äänin 54–10, kaksi äänesti tyhjää.

Pertti "Veltto" Virtanen oli tänä vuonna ehdolla kuntavaaleissa, mutta ei tullut uudelleen valituksi Tampereen valtuustoon.