Vanhustyön keskusliitto: Jopa 500 000 ikäihmistä digipalveluiden ulkopuolella

Seniorikansalaisilla palveluiden käytön kynnystä saattavat nostaa erilaiset verkkouhkat.

ikääntyneet
Ylen aamu-tv: Ikäihmiset digipalvelujen maailmassa
Ylen aamu-tv: Ikäihmiset digipalvelujen maailmassa

Digitalisaation ansiosta kauppareissut, viranomaispalvelut ja jopa lääkärikäynnit on mahdollista hoitaa nykyisin vaikka kotisohvalta. Kaikki eivät kuitenkaan pysty tietokonetta tai internetiä käyttämään.

Vanhustyön keskusliiton kehittämisjohtaja Teija Mankkinen kertoo, että yli 65-vuotiaista heitä on arvioitu olevan kaikkiaan 500 000.

– Eli tämä ei ole mikään pieni erillisjoukko ihmisiä. Ja koko väestöstä noin joka neljäs on sellainen, joka on vaarassa syrjäytyä digitaalisesta maailmasta, Mankkinen sanoi tänään tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

Ikäihmisten keskuudessa esiintyy paljon pelkoja erilaisia verkkouhkia kohtaan. Usein tapetilla olevat tietoturva-asiat, identiteettivarkaudet ja tilausansat voivat johtaa siihen, että laitteita ei haluta käyttää laisinkaan.

– Toiset kieltävät koko asian ja hoitavat asiat kuten ennenkin. Toiset kokevat olevansa vähän vanhanaikaisia, osaamattomia ja heiltä puuttuu rohkeutta aloittaa käyttö. Sitten on myös heitä, jotka haluaisivat käyttää mutta kokevat sen liian vaikeaksi, sanoi Enter-senioriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tuulikki Paturi.

Asiointi voi vaikeutua

Digisyrjäytyminen voi johtaa arjen asioissa moniin ongelmatilanteisiin, esimerkiksi asiointi julkisten palveluiden kanssa saattaa vaikeutua.

– Meillä on esimerkkejä verohallinnosta, Kelasta tai palveluista, jotka on aika nopealla tahdilla digitalisoitu, Mankkinen sanoi.

Mankkisen mukaan yhtenä syynä digikäytön ongelmiin on se, että seniorikansalaisten kokemukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle palveluita kehitettäessä.

– Ikäihmisillä on erilaiset tarpeet kuin nuoremmilla. Ja usein nämä kehittäjät voivat olla nuorempia henkilöitä.

Mankkisen mielestä ei ole kuitenkaan realistista odottaa, että kaikki ryhtyisivät digitaalisten palveluiden käyttäjiksi.

– Eikä sitä voi oikein edellyttääkään.