Yhdysvaltain varapresidentti lykkää Lähi-idän matkaansa – Pence tarvitaan Trumpin verouudistuksen taakse

Pencen ääntä saatetaan tarvita senaatin äänestyksessä. Yhdysvaltain päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on aiheuttanut kuohuntaa Lähi-idässä.

Lähi-itä
Valkohiuksinen Pence seisoo hymyillen jouluvalojen edessä. Hänellä on yllään tumma puku, vaalea kauluspaita ja sininen raidakas kravatti. Puvuntakin kauluksessa on Yhdysvaltain lippua esittävä pinssi.
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence.Michael Reynolds / EPA-EFE

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence lykkää tälle viikolla suunniteltua matkaansa Lähi-itään.

Pencen oli määrä lähteä tänään tiistaina Egyptiin ja Israelin suuntautuvalle matkalle, mutta matkaa on nyt lykätty tammikuun puoliväliin.

Syyksi kerrotaan, että Pencen läsnäoloa tarvitaan presidentti Donald Trumpin verouudistuksen läpiviemiseksi kongressissa.

Pence on ollut avainhahmo republikaanien verolain edistämisessä, ja hänen ääntään tarvitaan, jos senaatissa äänestys jostain syystä menisi tasan.

Suuria veronalennuksia sisältävä uudistus on keskeinen hanke Valkoista taloa ja kongressia hallitseville republikaaneille.

Hallinnon edustajat kiistävät, että Pencen matkaa olisi lykätty Lähi-idässä nousseiden mielenosoitusten takia.

Penceä odottaa jännittynyt Lähi-itä, sillä Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on herättänyt levottomuutta alueella.

Sekä Israel että palestiinalaiset haluavat Jerusalemin valtionsa pääkaupungiksi.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ilmoittanut, ettei hän tapaa Penceä. Palestiinalaiset katsovat, ettei Yhdysvallat enää voi toimia välittäjänä konfliktissa.

Joukko miehiä pitää suurta Pencen kuvaa nuotion päällä. Taustalla näkyy joulukuusen muotoinen  valokoriste.
Palestiinalaiset polttivat Bethlehemissä Yhdysvaltain varapresidentin kuvan protestiksi presidentti Donald Trumpin päätökselle tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.Abed al Hashlamoun / EPA-EFE

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT