Räkätauti jyllää työpaikoilla – Influenssa ei ihan vielä

Joulu on jo ovella ja pian myös influenssakausi. Vielä toistaiseksi suurin osa potee, pärskii ja niiskuttaa tavallista talviflunssaa.

influenssa
nainen niistää
Ville Välimäki / Yle

Työpaikoilla jyllää jokavuotinen joulunalusflunssa, joka siirtyy aivastuksen nopeudella työkaverilta toiselle.

– Sen verran pitäisi muita ajatella, ettei pärski muiden päälle, vaan yskii paperiin tai hihaan ja pesee käsiään. Pienillä asioilla voisi estää tartuttamasta muita, sanoo erikoistutkija Satu Murtopuro.

Todella kipeänä olisi parasta lopettaa sinnittely, eikä hänen mielestään pitäisi tulla lainkaan töihin.

– Hengitystieviruksia on melkein pari sataa. Kun ihmisiä kerääntyy paljon yhteen, virusten on helppo levitä. Pienissä tiloissa siihen on otolliset olosuhteet.

Influenssakausi tuloillaan

Tänä talvena on jo havaittu joitakin influenssatapauksia, mutta varsinainen influessakausi ei ole vielä alkanut. (siirryt toiseen palveluun)

– Influenssakauden alku ei ole ennustettavissa. Se voi alkaa jouluna tai vuodenvaihteen jälkeen. Seuraamme koko ajan tilannetta.

Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2-3 kuukautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä työskentelevä Satu Murtopuro muistuttaa kausi-influenssarokotuksesta. THL on hankkinut tänä vuonna yhteensä 1,7 miljoonaa annosta influenssarokotteita.

– Rokotetta on vielä jäljellä ja rokotus kannattaa ottaa. Se ei ole vielä myöhäistä.

Influenssan oireet voivat alkaa rajuina ja äkillisinä. (siirryt toiseen palveluun)Sairauteen liittyy yleensä korkea kuume, lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Potilasta piinaa kuiva yskä, kurkkukipu, nuha ja nenä on tukossa.

– Influenssa selviää vasta tutkimuksissa. Diagnoosin varmistaminen vaatii laboratoriokokeita, joista selviää, mistä viruksesta on kysymys.

– Perusterveillä tauti paranee yleensä itsestään, Satu Murtopuro toteaa.

Flunssa voi kestää viikkoja

Flunssan erottaminen influenssasta voi olla vaikeaa. Tauti voi kestää jopa neljä viikkoa ja olla silti aivan tavallinen flunssa. Yleensä kyseessä on virustauti, johon antibiootit eivät auta (siirryt toiseen palveluun), mutta oireita voi helpottaa kuumekipulääkkeillä.

Sinkin on tutkimuksissa todettu helpottavan tiettyjä oireita ja lyhentävän flunssan kestoa, jos käyttö aloitetaan pian oireiden ilmaannuttua. Varmuuden vuoksi sinkkilisiä ei kuitenkaan kannata napsia, koska ne voivat olla jopa haitallisia.