Kittilän jupakassa taas uusia syytteitä päättäjille – nyt epämääräisestä laskusta

Kolme Kittilän kunnan päättäjää sai syytteet tiistaina.

Kittilä
Valtuustosalin nuija.
Esa Huuhko / Yle

Kihlakunnansyyttäjät Sari Anttonen ja Katri Junnikkala-Heikkinen ovat nostaneet 19. joulukuuta syytteen kolmea Kittilän kunnan luottamushenkilöä vastaan törkeän petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyte koskee ns. Eilavaara-asiakirjoja eli oikeudellisen asiantuntija-avun hankkimista Pertti Eilavaaralta ja siitä aiheutuneen laskun maksattamista Kittilän kunnalla, vaikka kunta ei syyttäjän mukaan ollut tehnyt lakipalvelujen hankinnasta hankintapäätöstä.

Tiistaina syytteen saivat entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja ja entinen vs. kunnanjohtaja Timo Kurula (kesk.), entinen kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Aki Maunula (vas.) ja entinen kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo (kesk.). Vastaajat eli syytteen saaneet ovat kiistäneet syytteen.

Tästä kolmikosta kukaan ei ole viime kevään kuntavaaleissa valitussa nykyisessä Kittilän kunnanvaltuustossa. Mäkitalo oli ehdolla, mutta jäi varavaltuutetuksi. Kurula ja Maunula eivät olleet ehdolla.

Kihlakunnansyyttäjä Sari Anttonen kertoo, että uusimmat syytteet koskevat ensimmäistä Eilavaaran laskua. Anttonen ei kerro, mihin aikaan syytteessä kuvatut väitetyt rikokset ovat tapahtuneet. Kyse on kuitenkin viime kuntavaalikaudesta.

Lokakuussa samat kihlakunnansyyttäjät nostivat syytteet kaikkiaan 28 henkilöä vastaan Kittilässä. Tämä joukko sai syytteitä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja työsyrjinnästä. Joukossa oli mukana sama kolmikko, joka sai uudet syytteet tiistaina.

Lokakuussa nostetut syytteet koskivat kunnanjohtaja Anna Mäkelän laittomia potkuja ja siihen liittyvää vyyhtiä. Myös tässä tapauksessa syytteen saaneet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Lisää yksityiskohtia tulee julki, kun asian pääkäsittely alkaa aikanaan Lapin käräjäoikeudessa.

Toinenkin lakipalvelujen hankkimiseen liittyvä lasku on poliisin esitutkinnassa.

KORJATTU: Muutettu otsikkoa. Juttua täydennetty.