1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jouluterveiset

Presidenttipari otti vastaan liikuttavat joulutervehdykset – Lennu-koira "vaalilomalla"

Viime vuonna lahjakinkkua haistellut Lennu-koira ei osallistunut tilaisuuteen, koska hän on presidentin mukaan "vaalilomalla" presidentinvaalien takia.

Uutisvideot: Presidenttipari vastaanottaa joulutervehdykset Mäntyniemessä
Uutisvideot: Presidenttipari vastaanottaa joulutervehdykset Mäntyniemessä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat vastaanottaneet Mäntyniemessä perinteiset joulutervehdykset.

Suomen Lucia-neito Anna-Kajsa Edström esitti aluksi laulutervehdyksen kuoronsa kanssa. Lucia-neito lauloi saattueineen tutut joululaulut _Arkihuolesi kaikki heitä _ ja Maa on niin kaunis. Lopuksi kuultiin vielä Santa Lucia.

Myös Cantores Minores- kuoro esitti tilaisuudessa koskettavasti neljä laulua. Joukossa olivat Jouluyö, Juhlayö ja En etsi valtaa loistoa. Presidentti Niinistö kiitteli poikakuorolaisia saamastaan paidasta, ja sanoi käyttävänsä sitä usein. Hän kertoi ystävänsä kommentoineen paitaa.

– Ethän sinä osaa laulaa, hän ihmetteli. Sanoin, mutta minä kuuntelen hyvin, Niinistö hauskutti poikia.

Kotiseutuneuvos, keittiömestari Aira Viitaniemi esitteli aamulla leivottuja karjalaisia piiraita. Presidentti totesi piirakoita katsoessaan, että nyt voi heittää hyvästit toiveille laihtua jouluna. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Lapsen odotus huomioitiin taimella

Presidenttipari vastaanotti aamupäivän aikana myös järjestöjen perinteiset joulutervehdykset, kuten luomukasvikset, kuusen, kinkun, hauen ja karjalaiset piiraat.

Lisäksi heille lahjoitettiin joulukukka. Tänä vuonna vaaleassa kukkalaitteessa oli käytetty jouluruusun, hyasinttien ja tulppanien lisäksi kieloja.

Presidentti ihmetteli, miten kieloja on saatavilla talvella. Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Charlotte Widénin mukaan kieloja voidaan kasvattaa kasvihuoneissa.

Widén kertoi, että kielot ovat olleet aiemmin Suomessa perinteinen joulukukka. Niitä käytettiin joulun kukkalaitteissa esimerkiksi sota-aikaan.

Komean joulukuusen tuoneet metsäylioppilaat lahjoittivat presidentille myös kuusentaimen.

Eleelle haluttiin huomioida sekä Suomen 100-vuotisjuhlaa että presidentin tulevaa perheenlisäystä.

Metsäylioppilaat lahjoittivat presidentille Nurmijärvellä kasvaneen luomukuusen ja kuusentaimen iloisen perheuutisen kunniaksi. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Lennu joutui vaalikaranteeniin

Viime vuonna shown varastanutta presidenttiparin bostoninterrieri Lennua ei näkynyt tilaisuudessa. Presidentti vitsaili, että koira on vaalilomalla tai jopa vaalikaranteenissa presidentinvaalien vuoksi.

Niinistön mukaan Lennu nukkui tervehdysten aikana oven takana.

– Pari viikkoa sitten oli pientä flussaa, mutta nyt mennään taas lujaa.

Joulukinkkua himoinneesta Lennusta levinneet kuvat ja videot ihastuttivat viime vuonna sosiaalisessa mediassa. Presidentti Niinistöltä kysyttiin myös, miten Lennu on ottanut vastaan tiedon perheenlisäyksestä.

– En tiedä, mitä hän aavistelee. Kun sitä pikkutavaraa alkaa kertyä, kyllä hän vähän katselee sillä silmällä, jos olisi jotain hänellekin sopivaa.

Niinistö kertoi myös jouluvietostaan. Presidentti ja rouva Haukio viettävät joulun Mäntyniemessä.

– Jouluaatto alkaa sillä tavalla, että ainakin minä menen käymään Hurstin pikkujouluissa ja siitä sitten pikku hiljaa tunnelmaan virittyy. Myös pojan perhe tulee tänne.

Juttuun päivitetty klo 14.20 presidentin kommentteja.