1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Betlehemin rauhantuli lämmittää jouluna suomalaisissakin kodeissa

Partiolaiset kuljettavat Betlehemin rauhantulta ympäri maailmaa ja Suomea. Etelä-Pohjanmaalle ikitulesta otettu liekki saapui kolmatta kertaa.

joulu
Seinäjokelaisen Kari Takamaan etupihalla palaa joulun ajan Betlehemin rauhantuli.
Seinäjokelaisen Kari Takamaan etupihalla palaa joulun ajan Betlehemin rauhantuli.Jarkko Heikkinen / Yle

Seinäjokelaisen Kari Takamaan kodin pihamaalla olevassa lyhdyssä palaa liekki, joka on lähtöisin Betlehemistä. Joulun ajan Takamaa toimii tulenvartijana rauhantulelle, josta kuka tahansa voi hakea liekin omaan kynttiläänsä.

Partiolaiset ovat levittäneet Betlehemin rauhantulta (siirryt toiseen palveluun) vuodesta 1986 ympäri Eurooppaa. Betlehemissä Jeesuksen syntymäpaikalla palaa ikuinen tuli, josta itävaltalainen lapsi hakee liekin ja lähettää sen matkaan. Suomeen rauhantuli saapui marraskuussa Ruotsista laivan komentosillalla, ja turkulaisten partiolaisten lähettämänä tuli on kulkeutunut eri partiopiirien kuljettamana Tampereen, Jyväskylän ja Lapuan kautta Rovaniemelle ja Kemijärvelle saakka.

Tulenvartija ylläpitää liekkiä

55 vuotta partiossa ollut Kari Takamaa kertoo vartioivansa rauhantulta Seinäjoen Hyllykalliolla kolmatta kertaa. Hänen luotaan rauhantulen voi hakea käytännössä kuka vain, kun ottaa mukaansa oman kynttilän.

– Minä ylläpidän tätä tulta yli joulun ja huolehdin, että tuli palaa. Meidän joulumme alkaa siitä, kun saamme tämän tulen pihaamme. Me ylläpidämme ja vaalimme sitä, ja samalla voimme kertoa rauhan merkityksestä maailmalle ja tuoda hyvää mieltä, Takamaa kuvailee.

Betlehemin rauhantuli palaa seinäjokelaisen Kari Takamaan pihalla.
Jarkko Heikkinen / Yle

Takamaalta löytyy myös varaliekki, mikäli se sattuisi etupihalla olevasta kynttilästä sammumaan. Rauhantulen merkitys muuttuu, mikäli sen sytyttää uudestaan itse.

– Jos tuli sammuu, se haetaan uudestaan tulenvartijalta tai jos sen ehti jo viedä ystävälleen, niin sen voi hakea uudestaan sieltä. Missään nimessä sitä ei sytytetä itse uudestaan tulitikuilla tai sytkärillä, vaan haetaan sieltä, missä rauhantuli palaa, Takamaa muistuttaa hyväntahtoisesti.

Rauhan symboli

Kari Takamaan mielestä aikakausi, jota nyt elämme, ruokkii yhä enemmän rauhan ajatusta. Rauhantulen ovat vastaanottaneet muun muassa Paavi ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Takamaa kertoo vievänsä tulen myös esimerkiksi Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peuralle. Itsenäisyyspäivänä kaikki sankarihautojen kynttilät sytytettiin Seinäjoella rauhantulella.

– Tämä on niin yksinkertainen asia, että pelkästään tuli voi liikkua niin laajalle alueelle niin kaukaa, ja niin moneen maahan jopa mannerten yli. Tuli, joka symboloi rauhaa, on kyllä huikea asia, Takamaa pohtii.

Lue seuraavaksi