Keskustelu turvapaikanhakijoiden erityisyksikön ympärillä käy kuumana Lahdessa – SPR rauhoittelee asukkaita

Psykiatrista tukea tarvitsevat turvapaikanhakijat huolestuttavat asukkaita Ahtialassa. SPR on joutunut selittelemään tiedotuslinjaansa myös kaupunginhallitukselle.

turvapaikanhaku
Ahtialan toimintakeskus
Turvapaikanhakijat muuttivat Hennalasta Ahtialan vanhaan toimintakeskukseen marraskuun lopussa.Juha-Petri Koponen / Yle

Suomen Punainen Risti rauhoittelee turvapaikanhakijoiden tulosta tuohtuneita Ahtialan asukkaita. Vastaanottokeskuksen toimisto ja tehostetun tuen yksikkö ovat siirtyneet Lahdessa Hennalasta Ahtialaan, mikä on herättänyt vilkasta keskustelua erityisesti sosiaalisessa mediassa.

SPR:n Hämeen piirin vastaanottotoiminnan johtajan Minna Jussilan mukaan on normaalia, että vastaanottokeskuksen tulo omalle alueelle herättää ihmisissä reaktioita. Keskustelun määrä on kuitenkin yllättänyt.

– Hennalassa meidän toimintamme on tuttua ja ihmiset ovat tottuneet toimintaan. Mutta Ahtialasta on tullut reaktioita lähinnä turvallisuuskysymyksiin liittyen, kertoo Jussila.

– Ihmisillä on oikeus kysyä ja ilmaista huolensa, kuten on tapahtunutkin. Olemme pyrkineet niihin vastaamaan, Jussila jatkaa.

Tehostetun valvonnan yksikön siirtämistä pois Ahtialasta vaaditaan nettiadressilla, johon on kertynyt tähän mennessä lähes 2 400 allekirjoitusta. Yksi nettiadressin alullepanijoista asuu yksikön viereisellä tontilla.

– Levottomalta se vaikuttaa. Kyllähän tuossa on ollut kaikenlaista trafiikkia. Olen nähnyt vartijan etsivän jotakuta takapihalla ja kuullut hälytysajoneuvojen lähtevän pillit päällä. Itse olen vältellyt tarkoituksella siitä ohikulkemista, Kati Savolainen kertoo.

En halua, että asiaa kuitataan hysteeristen vanhempien tai rasistien kautta.

Minna Lampinen

Savolainen painottaa, ettei hän vastusta maahanmuuttajia, eikä heidän auttamistaan. Savolaista harmittaa SPR:n toiminnan salamyhkäisyys – hän sai tietää yksikön tulosta median kautta.

– Olin ensin rauhallisempi, kun kerrottiin, että ne ovat lähinnä petipotilaita, eivätkä liiku kuin hoitajan kanssa. Mutta kun selvisi, ettei se ole totta, aloin huolestua. Nyt tuntuu, että yksikkö tuossa vieressä on iso riski, Savolainen pohtii.

Savolainen kumppaneineen kerää adressiin allekirjoituksia ainakin vuodenvaihteeseen saakka.

– Toivon, että yksikkö siirrettäisiin muualle, jonnekin syrjempään. En tiedä, eikö Hennalassa ole muka ollut ongelmia, vai eikö niistä vain ole kerrottu. Jos asuisin Hennalassa, olisin vastustanut yksikköä sielläkin.

Koulu ja päiväkoti vieressä

Myllypohjassa asuva kaupunginvaltuutettu (sd.) Minna Lampinen on saanut paljon yhteydenottoja huolestuneilta vanhemmilta yksikön sijoittamisesta Ahtialaan.

Lampinen korostaa, ettei yhteydenottojen sävy ole rasistinen, vaan niissä kuuluu huoli lasten turvallisuudesta. Valtuutettu ei halua lietsoa pelkoa eikä lähde spekuloimaan yksikön asukkaiden vaarallisuutta. Lampinen ei ole itse lähtenyt muuttamaan lasten koulureittejä, kuten moni muu vanhempi on tehnyt.

Valtuutettu suhtautuu kuitenkin varauksella siihen, miten yksi vartija voi seurata kaikkien asukkaiden liikkumista alueella, jossa koululle ja päiväkotiin on vapaa pääsy.

– Poliittisesti olisi ehkä fiksumpaa olla ottamatta kantaa, mutta nyt on paljon asiaa, josta ihmiset ovat huolissaan. En halua, että asiaa kuitataan hysteeristen vanhempien tai rasistien kautta.

Lampinen on ymmällään, että kuuli yksikön sijoittamisesta Ahtialaan vasta Ylen uutisesta monen muun valtuutetun lailla.

– Oli outoa, että kun tiedote julkaistiin, seuraavana päivänä toimintakeskus jo aloitti toimintansa, vaikka tiedotteessakin sanottiin, että vasta vuoden vaihteessa tulevat.

Lampinen nostaa esiin myös tilojen kunnon, josta jopa SPR:n omat työntekijät ovat lähettäneet hänelle huolestuneita viestejä.

–Jos tilat olivat vaarallisia kaupungin työntekijöille ja tilaa ennen käyttäneille, mihin nämä ongelmat ovat kadonneet. Turvapaikanhakijoita ei voida laittaa tiloihin, jotka eivät kelpaa kenellekään muulle.

Lampinen ei usko, että mitään on tehtävissä ennen ensi vuoden lokakuuta, kunnes vuokrasopimus voidaan mahdollisesti purkaa.

SPR odotti osoitteen varmistumista

SPR on vastannut asukkaiden huoleen järjestämällä viime viikolla erillisen infotilaisuuden sekä tapaamalla lasten vanhempia koulussa ja päiväkodissa.

– On turvallisuushuolia siitä, millaiseksi elämä Ahtialassa muodostuu ja onko meidän asiakkaistamme vaaraa ympäristölle ja koululaisille, luettelee Minna Jussila ihmisten kysymysten aiheita.

SPR kävi kertomassa vastaanottokeskuksesta myös kaupunginhallitukselle maanantaina ja kaupungin nettisivuilla julkaistiin tiedotuskirje (siirryt toiseen palveluun) aiheesta.

– Hennalassa vieressä oli koulu ja päiväkoti. Meillä ei ole koko aikana ollut yhtäkään häiriötä, joka olisi kohdistunut päiväkotiin tai kouluun, kirjeessä rauhoitellaan.

Kaupunginhallituksesta on kuulunut moitteita SPR:n viestinnästä. Hallituksen puheenjohtajan Pekka Komun mielestä tehostetun tuen yksikön sijoittumisesta Ahtialaan olisi pitänyt tiedottaa aikaisemmin. Komu toteaa Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että kaupunkilaisten huolella on merkitystä, vaikkei kaupunki voi vaikuttaa siihen, mihin tarkoitukseen kiinteistönomistajat rakennuksiaan vuokraavat.

SPR:n Jussilan mukaan muutosta Ahtialaan ei voitu tiedottaa ennen kuin uusi osoite oli täysin varma.

– Kaupunginhallituksessa todettiin maanantaina, että tällä hetkellä yhteydenpidon taso ja laatu on hyvää, sanoo Jussila.

Jussilla uskoo kuohunnan laantuvan, kun Ahtialassa totutaan turvapaikanhakijoihin.

– Olemme kehottaneet ja kehotamme jatkossakin olemaan meihin suoraan yhteydessä, jos tulee jotakin ideoita tai ongelmia tai mitä tahansa toimintaamme liittyen. Toimimme sitten napakasti ja tartumme asioihin.