Kaupungin jouluvalot voivat olla käsityötä – Riston lumitähdet ovat loistaneet Kokkolassa pian 40 vuotta

Tarvittiin alumiinikiskoja, pop-niittejä, rautasaha, porakone ja Myllymäen Risto työkavereineen, että Kokkolan Isokatu sai kauniin lumitähtirivistön lamppuketjuineen.

jouluvalot
Valotähti valoketjussa
Kati Latva-Teikari / Yle

1980-luvun puolivälin hujakoilla valmistuneet tähdet ovat vuonna 2017 täysin salonkikelpoiset: käsin tehdyt ja osin kierrätysmateriaalista kootut.

Juppi-Suomessa ei kierrätystä hehkutettu tämän päivän malliin, mutta silti Myllymäen Risto pyöritteli työkavereidensa kanssa muista töistä jääneitä alumiinikiskon pätkiä. Piti keksiä idea, koska sähköliikkeen korjaamolla pomo oli antanut työmääräyksen: Isokadulle halutaan uudet jouluvalot.

– Aikaisemmat olivat todella mitättömät, kadun yli vedetyissä vaijereissa roikkui keskellä yksi kuupalamppu, Risto muistelee.

Risto Myllymäki
Kati Latva-Teikari / Yle

– Kun keksittiin idea lumitähdistä, otin rauta-sahan ja porakoneen ja rupesin väsäämään. Sahasin alumiinitangot, laitoin ne ristiin ja napsin pop-niiteillä kiinni, Risto muistelee.

Siinä oli tosi iso työ, ei niitä tehty viikossa, eikä kahdessa.

Risto Myllymäki

Ensimmäinen oli heti riittävän hyvä, joten samalla mallilla tehtiin kaikki muutkin. Tarkka määrä on vuosikymmenten aikana unohtunut, työmäärä ei.

– Siinä oli tosi iso työ, ei niitä tehty viikossa eikä kahdessa. Marraskuun alkupuolella aloitettiin työkaverin kanssa, kun kaikki piti olla valmista joulukuun alkuun. Tähtiä ei kuitenkaan ollut niin pitkällä matkalla kuin nykyään eli joku on myöhemmin tehnyt meidän mallillamme lisää.

Melkoinen urakka oli myös saada tähdet ripustettua. Risto muistelee, että tähdet ja lamppuketjut kiinnitettiin vaijereihin jo korjaamolla. Ketjujen ja tähtien hehkulamput pystyttiin ruuvaamaan vasta, kun vaijerit oli vedetty nosturin avulla kadun yli seinästä seinään.

Harva tietää, että tähdet ovat käsityötä

Yhä edelleen lumitähdet otetaan varastoon suojaan ja ripustetaan jouluksi uudestaan.

– Ne eivät altistu UV-säteilylle, joten ehkä säilyvät varastoinnin ja hyvän huollon ansiosta hyvinä vielä kymmeniä vuosia, Risto miettii ja katsoo valotähtiä hyvillä mielin.

Kättensä jäljistä voi edelleen olla ylpeä, vaikka kukaan ei ole antanut tähdistä palautetta. Toisaalta moni ei edes tiedä, että tähdet ovat itse tehtyjä ja että niissä näkyy Riston kädenjälki.