Lapin keskussairaalan remonttien meluhaitat jatkuvat vielä kuukausia

Ensi vuonna keskussairaalassa aloitetaan ikkunaremontti sekä leikkaussalin korjaus.

remontti
Jaana Heikkinen, osastonhoitaja, LKS
Osastonhoitaja Jaana Heikkisen takana on uuden munuaisyksikön dialyysilaite.Johanna Sarjas / Yle

Lapin keskussairaalan eri osastoilla tärisee ja porakoneet jyrisevät. Miltei 30 vuotta vanhan rakennuksen tiloja remontoidaan jatkuvasti. Leikkaussalin remontti valmistui syksyllä, ja nyt työn alla ovat osastojen kylpyhuoneet.

– Tiloja on pakko remontoida. Ovathan tilat kovassa käytössä koko ajan ympäri vuorokauden. On havaittu, että esimerkiksi sairaaloiden vesijohdot kuluvat paljon nopeammin kuin tavallisen kerrostalon putket, toteaa johtajaylilääkäri Jukka Mattila.

Synnyttäneiden osastolla vastasyntynyt ei näyttänyt tiiistaina aamulla lainkaan häiriintyneelltä vaan nukkui sikeästi kaakeloinnista aiheutuneiden kopistelujen keskellä. Äiti keskittyi vauvansa unen seuraamiseen eikä sanojensa mukaan ollut varsinaisesti kärsinyt remonttimelusta.

Janne Kurt laatoittaa Lapin Keskussairaalan lattiaa.
Synnyttäneiden osaston kylpyhuoneen lattiaa laatoitti Janne Kurt.Johanna Sarjas / Yle

– Olemme onnistuneet aika joustavasti siirtämään toimintoja eri tiloihin. Onhan sairaala myös vuosien aikana laajentunut. 1980-luvulla sairaalassa oli 35 000 neliötä, nyt meillä on 45 000 neliötä, kertoo tilakoordinaattori Heidi Ylisaukko-oja.

Heidi Ylisaukko-oja, LKS
Keskussairaalassa on onnistuttu siirtämään toimintoja joustavasti, sanoo tilakoordinaattori Heidi Ylisaukko-oja.Johanna Sarjas / Yle

Jatkuvaa kommunikointia

Munuaisyksikön sekä sisätautien osastonhoitajan Jaana Heikkisen mukaan remontin aikana on tarvittu todella tehokasta tiedonsiirtoa hoitajien, lääkereiden ja remonttimiesten välillä. Etukäteissuunnittelulla on voitu estää varsinaiset työsuojelusäädösten rikkoontumiset.

– Esimerkiksi lääkärikierron ajaksi on pakko saada hiljaista. Mittaamme koko ajan desibelejä. Ja remonttitarvikkeita on siellä täällä, eihän se kovin kaunista ole eikä täysin turvallistakaan, sanoo Heikkinen.

Heikkinen myöntää, että potilaat ovat joutuneet sietämään kovaa melua. Potilailta Heikkinen ei ole saanut valituksia.

– Ehkä hoitajille on valitettu. Kyllä se haasteellista on remontin keskellä, mutta pärjäämme, sanoo Heikkinen.

Sisätautiosastolla on 66 petipaikkaa.

Munuaisyksikkö sai uudet tilat ja laitteet

Munuaisyksikkö siirrettiin entisen Ilkan tiloihin kesällä. Yksikköä varten tila remontoitiin niin sanotusti runkoa myöten. Hoitotoimenpiteet eivät näin ollen häiriintyneet lainkaan.

– Avasimme uuden munuaisyksikön kesäkuussa. Se sain uuden nimenkin, Vilkka. Osastolla on yhdeksän uutta dialyysilaitetta. Potilaat käyvät dialyysissa kahdesta kolmeen kertaan viikossa, kertoo sairaanhoitaja Tiina Uusisalmi.

Ensi vuonna keskussairaalassa aloitetaan ikkunaremontti sekä leikkaussalin korjaus.

– Ikkunaremontti kestää ehkä jopa vuoden ajan. Ikkunapinta-alaa on noin 2 000 neliömetriä. Emme tee ikkunoiden vaihtoa kovilla pakkasilla, kertoo Mattila.