Lopputalven sääennuste: Vuodenvaihteen jälkeen viilenevää

Pitkän aikavälin ennuste kertoo, että alkuvuodesta Suomenkin lämpötilat palaavat pitkän aikavälin tasolle, eli viilenisivät.

sää
Kuutamo sinisessä hetkessä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Sääennusteisiin erikoistunut yhtiö The Weather Company on julkaissut pitkän aikavälin ennusteen Eurooppan tammi-maaliskuun sääksi.

Säätila on alkutalven aikana ollut läntisimmässä Euroopassa tavanomaista kylmempi, sillä Pohjois-Atlantilla sitkeästi pysytellyt matalapaine on syöttänyt alueelle napaseudun kylmää ilmaa.

Ilmavirtaukset kiertävät matalapaineita, joten sama ilmavirtaus on tullut Suomeen, voimakkaasti lämmenneenä. Tästä syystä esimerkiksi Etelä-Suomessa lämpötilat ovat viime kuun aikana olleet jopa kolme astetta pitkän aikavälin keskiarvoja korkeammat.

The Weather Companyn ennusteen mukaan Pohjois-Atlantin matalapaine hajoaa tammikuuhun tultaessa, jolloin "normaalimpi" talvisää saa vallan Pohjolassakin.

Tammikuu on ennusteen mukaan Pohjoismaiden länsiosassa tavanomaista kylmempi, mutta itäosassa vielä tavanomaista lämpimämpi. Muualla Euroopassa ollaan tavanomaista lämpimämmissä oloissa.

Helmikuussa Pohjoismaiden tilanne kääntyy päinvastaiseksi; itä- ja pohjoisosat ovat tavanomaista kylmempiä, kun länsiosa lämpenee.

Maaliskuuksi The Weather Company lupailee kaikkiin Pohjoismaihin tavanomaista kylmempiä säitä.

Marraskuu oli maailmanlaajuisesti tilastoidun säähistorian viiidenneksi lämpimin.

Lähteet: Reuters, Yle